SAD PRIZNALE POSTOJANJE HAVANSKOG SINDROMA? Mediji navode da će Stejt department oštećenima dati pozamašne odštete
Foto: Shutterstock

sad

SAD PRIZNALE POSTOJANJE HAVANSKOG SINDROMA? Mediji navode da će Stejt department oštećenima dati pozamašne odštete

Planeta -

Američki Stejt department navodno je spreman da isplati velike sume zvaničnicima i članovima porodica koji pate od misteriozne bolesti

Američka vlada će uskoro platiti odštetu onima koji pate od takozvanog Havanskog sindroma – skupa neobjašnjivih simptoma koje su prijavili neki inostrani zvaničnici i njihovi rođaci. Mediji prenose da će neki dobiti više od 100.000 dolara.

Stejt department se sprema da ponudi isplate u visino od 100.000 do 200.000 dolara zaposlenima sa "kvalifikovanim povredama" povezanim sa sindromom, tvrde neimenovani zvaničnicia koje citiraju Asošiejted pres, Vašington post, NBC i drugi. Međutim, kompenzacija će u početku biti ograničena na zaposlene u Stejt departmentu i članove njihovih porodica, a konkretni iznosi će biti određeni u zavisnosti od težine povreda.

Samo oko 20 odsto onih koji su prijavili simptome Havanskog sindroma radilo je za Stejt department, a većina ostalih je zaposlena u Pentagonu ili CIA-i, koji imaju sopstvene politike za takva medicinska pitanja, navodi AP.

Tokom poverljivog brifinga ranije ove nedelje, zamenik direktora CIA Dejvid Koen i pomoćnik direktora FBI-ja Alan Koler obavestili su senatore o neobjašnjivoj bolesti, koju Bela kuća zajednički naziva "anomalnim zdravstvenim incidentima“.

Drugi zvaničnici Stejt departmenta i CIA takođe su rekli zakonodavcima da će vlada uskoro obezbediti plan za obeštećenje podnosiocima zahteva za Havanski sindrom, navodi Post, koji je prvi prijavio šestocifrene isplate.

Taj plan će se zasnivati na Zakonu o HAVANI, zakonu koji je prošle godine potpisao predsednik Džo Bajden koji je ovlastio šefove Stejt departmenta i CIA da odluče ko ima pravo na kompenzaciju. Iako je u zakonu postavljen aprilski rok za zvaničnike da predlože sistem plaćanja, oni tek treba da finaliziraju plan.

Havanski sindrom su prvi put prijavile diplomate u američkoj ambasadi u Havani na Kubi 2016. godine, sa simptomima uključujući glavobolje, vrtoglavicu, kao i probleme sa vidom, sluhom i ravnotežom. Neki su navodno pretrpeli dugotrajno oštećenje mozga.

Krajem 2020. godine, panel u Nacionalnim akademijama nauka, inženjerstva i medicine zaključio je da je uređaj "usmerene, impulsne radio frekvencije (RF) energije“ verovatni krivac za bolest, što je navelo medije da spekulišu da su Rusija ili Kina oslobodile novo, strogo tajno oružje na američkim ciljevima. Međutim, drugi stručnjaci su izrazili sumnju u hipotezu o "usmerenoj energiji“.

Druge teorije su takođe objavljene. Kada je Asošijejted pres 2017. objavio audio snimak zvuka nalik cvrčku za koji se tvrdilo da je „zvučni napad“ na američke diplomate na Kubi, par stručnjaka je pregledalo snimak i utvrdio da buka nije samo zvučala kao insekti, već je zapravo bila zov za parenje mužjaka indijskog kratkorepog cvrčka.

Kubanski naučnici su odbacili tvrdnje da iza sindroma možda stoji tajno zvučno oružje, navodeći da "ne postoje naučni dokazi o napadima" i da su simptomi povezani sa masovnom psihozom među američkim zvaničnicima i njihovih rođaka.

Kurir.rs/Raša tudej

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja