Читај ми!

"Oko sokolovo" dobilo svoju kuću – Kaletinac se seća svog Dragutina Matića

U Kaletincu kod Gadžinog Hana otvorena je zavičajna spomen-kuća Dragutina Matića, srpskog vojnika solunca – poznatijeg kao "Oko sokolovo" – čija je fotografija simbol Prvog svetskog rata.

U moravskom stilu, sa terasom i stubovima, od kamena, drveta i blatnog maltera rekonstruisana spomen-kuća Dragutina Matića identična je onoj u kojoj je rođen i živeo najpoznatiji Zaplanjac.

Opremanjem restauriranim nameštajem i predmetima iz tog doba, kao i originalnim starim fotografijama, autentičnost objekta potpuno je sačuvana. Kuću, tada oronulu i urušenu, naslednici su poklonili opštini kako bi od nje napravila muzej.

Zoran Matić, praunuk Dragutina Matića, kaže da bi mogao i suzu da pusti: "Presrećni smo, dugo smo čekali."

Dragutin Matić iz Kaletinca učestvovao je u oba Balkanska rata i u Prvom svetskom ratu. Borio se na Solunskom frontu, bio izviđač Gvozdenog puka. Fotografiju "Oko sokolovo", koja je simbol Velikog rata i nalazi se u mnogim udžbenicima za istoriju, napravio je na Drini ruski ratni foto-reporter. Posle učešća u ratovima, Matić se vratio u rodni Kaletinac.

"U svojoj sedamdeset i nekoj godini bio je predsednik sela na inicijativu meštana. Mogu da vam kažem da je bio veoma radan, veoma skroman i veoma strog čovek. Strog prvo prema svojoj porodici, pa posle prema ostalima", navodi Živorad Matić, njegov najstariji praunuk.

Muzej je osveštan u prisustvu predstavnika Kopnene vojske i meštana. U izgradnju i opremanje muzeja Opština Gadžin Han uložila je 4,7 miliona dinara.

"Prvo, iz patriotskih razloga, Dragutin Matić je zaslužio da njegov dom postoji, a što se tiče daljih planova biće jedna od najvažnijih naših turističkih tačaka", objašnjava Milisav Filipović, predsednik Opštine Gadžin Han.

Vrata su otvorena za posetioce, pa će ubuduće đaci na ekskurzijama moći da o istoriji, hrabrosti i posvećenosti uče u autentičnom prostoru.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво