Najnovije vesti
Vesti Svet
"TO UTIČE NA NAPETU ATMOSFERU" U zatvoru Idrizovo osuđenici imaju jedan kvadrat po osobi (FOTO)

"TO UTIČE NA NAPETU ATMOSFERU" U zatvoru Idrizovo osuđenici imaju jedan kvadrat po osobi (FOTO)

Zaštitnik ljudskih prava u Severnoj Makedoniji Naser Ziber podneo je danas izveštaj o stanju u zatvorima u poslednjih godinu dana i kao najdrastičniji primer je naveo da osuđenici u KPZ Idrizovo u ćeliji imaju na raspolaganju jedan kvadratni metar po osobi.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
zatvor Idrizovo Foto: AFP/ROBERT ATANASOVSKI / Profimedia
zatvor Idrizovo

"Zatvorenici u Idrizovu imaju jedan kvadratni metar na raspolaganju. U ćeliju od 16m2 smešteno je 16 osuđenika", kazao je Ziberi, prenela je skopsa TV21.

Blic preporučuje

On je rekao da je većina zatvora u Severnoj Makedoniji pretrpana, da je u njima loša higijena, puni su, kaže, raznih insekata i nemaju osnovne uslove, kao što je pristup toploj vodi.

"U zatvoru Šutka takođe postoji nedostatak kreveta. Uslovi u pojedinim prostorijama su ispod svakog standarda, a tretman je nehuman", otkrio je Ziberi.

Ovakva situacija, po oceni ombudsmana, direktno utiče na napetu atmosferu među osuđenicima.

Foto: AFP/ROBERT ATANASOVSKI / Profimedia

"Uviđajem smo videli da je u jednoj prostoriji smešteno 16 osoba. U 16 kvadrata, sa osam kreveta, bilo je 16 osuđenika. U drugoj prostoriji od 19 kvadratnih metara bilo je 12 ljudi. U mnogim sobama uslovi su neadekvatni. Videli smo i slučajeve da osuđenici spavaju na podu, u hodnicima, u improvizovanim krevetima, postavljeni jedan preko drugog na tri sprata. Higijena je nezadovoljavajuća", naveo je Ziberi.

Upitan o osuđenicima u predmetu "Divlje naselje", ombudsman je rekao da je Uprava za izvršenje sankcija prihvatila njihov zahtev da budu prebačeni u KPZ Idrizovo.

"Našu poslednju preporuku je prihvatila Uprava za izvršenje sankcija, pa će ovi ljudi morati da budu tretirani kao i svi ostali zatvorenici. Ali moja početna preporuka je bila da oni budu prebačeni iz zatvora u Skoplju u zatvor Idrizovo, jer u Šutki, čak i da žele da koriste te pogodnosti, nema propisa i uslova uslova“, rekao je Ziberi.

Predstavljajući izveštaj o stanju u zatvorima, Ziberi jerekao da je na osnovu izvršenih kontrola konstatovano da postoji prenaseljenost u KPZ Idrizovo, u KPZ Štip, u Šutki u Tetovu, Strumici i Bitolju. Ziberi je, između ostalog, otkrio da je u zatvorima „Šutka” i „Idrizovo” utvrđeno da su korišćeni kožni kaiševi, lisice, ali je izneo kritiku na račun nadležnih organa da ne odgovaraju na žalbe zatvorenika.