24. jun  2022. 23.49  | Izvor: Tanjug

SBU: Ukrajinski poslanik član ruske špijunske mreže

KIJEV -

Ukrajinska služba državne bezbednosti (SBU) saopštila je danas da je otkrila rusku špijunsku mrežu u koju je uključen ukrajinski poslanik Andrij Derkač, koga su SAD ranije optužile da je ruski agent.

SBU navodi da je Derkač, čije mesto boravka nije poznato, uspostavio mrežu privatnih firmi za pružanje usluga obezbeđenja koje je koristio da olakša i podrži ulazak ruskih jedinica u gradove tokom napada Rusije na Ukrjainu, prenosi Rojters.

kijev

U saopštenju se citira svedočenje Derkačevog saradnika iz parlamenta Igora Kolihajeva, za koga se navodi da je uhapšen na početku rata i da je bio veza između Derkača i ruske vojne obaveštajne službe.

Kolohajev je, prema navodima SBU, rekao da su Derkačeve firme morale da obezbede prolaz ruskim vozilima, da uđu u oklopna vozila sa ruskim zastavama i tako obezbede ruskoj vojsci miran ulazak u grad“.

SBU tvrdi da je Derkač svakog meseca za te usluge primao 3-4 miliona dolara.

On je ranije negirao da je počinio ta krivična dela i tvrdio da se našao na meti jer je razotkrivao korupciju.

Američko Ministarstvo finansija uvelo je u septembru 2020. godine sankcije Derkaču zbog, kako je navelo, pokušaja da utiče na predsedničke izbore održane te godine.

U saopštenju Ministarstva tada je navedeno i da je on "više od decenije aktivan ruski agent".

Tagovi