Najnovije vesti
Vesti Beograd
TRAŽE SE MAJSTORI ZA MUZEJ Ponovo raspisan tender za obnovu i prenamenu zgrade bivše Vojne akademije

TRAŽE SE MAJSTORI ZA MUZEJ Ponovo raspisan tender za obnovu i prenamenu zgrade bivše Vojne akademije

Posle neuspelog tendera u novembru prošle godine, Sekretarijat za investicije raspisao je novi javni poziv za rekonstrukciju buduće zgrade Muzeja grada u Resavskoj ulici 40b, sa rokom za podnošenje prijava do 5. avgusta.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Muzej grada Beograda Foto: Jelena Ivanović Vojvodić / RAS Srbija
Muzej grada Beograda

Procenjena vrednost uređenja i ove godine iznosi 2,792 milijarde dinara, a predviđeno je da posao traje 600 dana, odnosno godinu i osam meseci.

Blic preporučuje

Na tenderu koji je obustavljen u novembru, grupa ponuđača, po proceni stručne komisije, nije ispunjavala sve tražene uslove. Naime, od zainteresovanih se zahtevalo da su izveli radove na najviše "dva referentna objekta" minimalne ukupne površine 10.000 kvadrata, a oni to očito nisu uspeli da ispune.

U upravo objavljenom tenderu uslovi su još stroži, pa se od ponuđača traži da je u periodu od pet godina izveo radove na objektima minimalne površine 17.000 kvadrata, na izgradnji ili rekonstrukciji sa dogradnjom, sa kompletno izvedenim i završenim svim građevinsko-zanatskim i instalaterskim radovima.

Foto: Jelena Ivanović Vojvodić / RAS Srbija

Prvi sprat objekta sagrađenog 1899. godine, korisne površine 11.600 kvadrata, planiran je za stalne izložbene postavke u delu objekta prema Birčaninovoj, a prema projektu, u delu prema Nemanjinoj biće depo muzejskih i studijskih zbirki.

U delu drugog sprata ka Birčaninovoj organizovaće se stalne izložbene postavke i biće prostor za edukativne radionice sa pratećim sanitarnim prostorijama. Deo prostora prema Nemanjinoj namenjen je za depo slika, skulptura, nameštaja. Potkrovlje je predviđeno za upravu muzeja, direktora i prateće službe.

Foto: Beoinfo / Grad Beograd

Idejno rešenje za objekat Muzeja grada Beograda izabrano je još 2016. godine, dok su u februaru 2019. preduzeti naredni koraci da posle 115 godina ova kulturna ustanova konačno dobije svoju zgradu.

Muzej danas funkcioniše na 16 adresa, a od samog početka menjao je privremene smeštaje (pre Prvog svetskog rata su to bile opštinske prostorije u Uzun Mirkovoj 1, a između dva rata, zajedničke prostorije sa Gradskom bibliotekom u Zmaj Jovinoj 1). Posle dva neuspela konkursa za izgradnju nove zgrade, 1954. i 1976. godine, sporazumom između Grada i Ministarstva odbrane iz 2006. pripala mu je zgrada nekadašnje Vojne akademije.

ČUVA OKO 130.000 VREDNIH DELA

Muzej grada Beograda čuva više od 130.000 vrednih artefakata, od praistorije do naših dana, koji su raspoređeni u tri odseka: za arheologiju, istoriju i istoriju kulture i umetnosti. Prema projektu, u dvorištu zdanja u Resavskoj nalaziće se amfiteatar, a zgrada će imati i konferencijsku i multufunkcionalnu salu, knjižaru, kafe..