PRONAĐENA "NAJDUBLJA" OLUPINA IKADA: U pitanju je razarač američke mornarice koji je potopljen tokom Drugog svetskog rata VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

na dubini od 6895 m

PRONAĐENA "NAJDUBLJA" OLUPINA IKADA: U pitanju je razarač američke mornarice koji je potopljen tokom Drugog svetskog rata VIDEO

Planeta -

Istraživači su pronašli najdublju olupinu ikada identifikovanu, razarač američke mornarice potopljen tokom Drugog svetskog rata.

USS Samuel B Roberts potonuo je tokom bitke kod Samara u Filipinskom moru u oktobru 1944. Leži na dubini od 6.895 metara.

Teksaški finansijer i avanturista Viktor Veskovo, koji poseduje podmornicu za duboko ronjenje, pronašao je brod koji he pohaban, ali uglavnom netaknut.

Plovilo je poznato po herojskoj završnoj borbi protiv Japanaca. Brojčano nadjačana posada uspela je da zadrži i osujeti nekoliko neprijateljskih napda pre nego što je na kraju potopljen.

Od 224 člana posade Semjuela B Robertsa, 89 je poginulo. 120 preživelih držalo se za splavove za spasavanje 50 sati čekajući spas.

Veskovo, nekadašnji mornarički rezervista, rekao je da je bila izuzetna čast locirati izgubljeni brod i na taj način imati priliku da prepriča njegovu neverovatnu priču o herojstvu i dužnosti.

"Volimo da kažemo da čelik ne laže i da su olupine ovih plovila poslednji svedoci bitaka koje su oni vodili“, rekao je on za BBC. "Smmi B je angažovao japanske teške krstarice iz neposredne blizine i pucao tako brzo da je iscrpeo svoju municiju. Na kraju im je ostalo nešto dimnih granata i rasvetnih metaka kojima su pokušavali da zapale japanske brodove. Izvanredan čin herojstva. Ti ljudi - sa obe strane - borili su se do smrti", rekao je on.

Utiska radi, 98% dna svetskog okeana je manje od 6.000 metara. Samo su veliki tektonski rovovi još dublji.

Bitka kod Samara je opisana kao jedna od najvećih pomorskih bitaka u istoriji. Nekoliko brodova sa obe strane izgubljeno je u dubini.

Prošle godine, Veskovo je uspeo da pronađe razarač USS Džonston na dubini od 6.460 metara.

Moguće je da postoje i drugi bodovi na većoj dubini od Samija B ili Džonstona.

"Postoje još dva američka broda koja tek treba da se pronađu – USS Gambier Bej (pratni nosač) i USS Hoel (razarač)“, rekao je Kelvin Marej iz EIOS-a, kompanije koja je organizovala i vodila ekspediciju Veskova.

"Imamo istorijske zapise o tome gde su možda potonuli. Jesmo tražili Gambier, ali ovo je detektivski posao i ovakve operacije u dubokom okeanu nikada ranije nisu sprovedene. Ne želim da koristim frazu 'igla u plastu sena', jer postoji mnogo istraživanja koja se bave smanjenjem tog plast sena. Ali još uvek postoji određena količina sreće uključena u sve ovo", rekao je Marej.

Veskovo je inače prva osoba koja je posetila najdublje tačke u pet Zemljinih okeana. Takođe se popeo na najviše vrhove na svakom od sedam kontinenata; a nedavno je otišao u svemir na Nju šepardu, sistemu raketa i kapsula koje je razvio osnivač Amazona Džef Bezos.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track