Читај ми!

Mihajlovićeva o odluci Vrhovnog suda: Tužan dan za sve žene u SAD i čitavom svetu

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović istakla je da je zbog odluke Vrhovnog suda SAD o ukidanju prava na abortus tužan dan za žene u Sjedinjenim Državama i čitavom svetu.

Zorana Mihajlović kaže da je nije iznenadila odluka Vrhovnog suda u SAD, jer mesecima slušamo nazadne stavove u javnosti kako pravo na abortus treba da se ukine.

"Ako se to desilo u SAD, kako da nas ne zabrine pitanje a šta očekivati u drugim, manje demokratskim društvima. Žene u Americi danas imaju manje slobode nego što su imale njihove majke", navela je Mihajlovićeva.

Ističe da je pravo za koje su se žene izborile pre pedeset godina olako bačeno niz vodu i ovo nam samo još jednom potvrđuje koliko su ženska prava osetljiva i podložna kršenju.

"I ne samo da je reč o napadu na demokratiju i vrednosti savremenog društva, ovo direktno ugrožava živote i zdravlje žena. Kao da nismo naučili na primeru Poljske da žena umire jer joj nije dozvoljeno da abortira iako to ugrožava njen život. Ovakvi potezi ne treba da nas obeshrabre, naprotiv, naša borba za društvo jednakih mogućnosti, u kojem sve građanke i građani imaju jednake uslove i jednaka prava da žive, rade i razvijaju se biće još jača. To dugujemo ženama koje su se borile pre nas, a pre svega generacijama koje tek dolaze", poručila je Mihajlovićeva.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво