Šta nude najbolji domovi za stare

Ne znamo šta nam treće doba nosi. Kako izgleda briga o starijim članovima porodice znaju svi oni koji su se sa time lično susreli ili se trenutno susreću.
Šta nude najbolji domovi za stare
Foto: Pixabay (ilustracija)

Koliko god da im se ranije činilo da je to jednostavno, shvatili su da je reč o veoma ozbiljnom poslu, koji zahteva puno strpljenja, vremena i truda. Domovi za stare nude rešenje, svima onima koji misle da su se našli u beznadežnoj situaciji.

Savremeni privatni domovi za stare su ustanove koje su kreirane tako da pružaju udoban i kvalitetan smeštaj i zdravstvenu negu ostarelim licima. Međutim, oni najbolji su i više od toga. To su mesta gde je cilj da se starim osobama obezbedi dostojanstvena starost.
Što se tiče ponude smeštajnih kapaciteta, svi starački domovi nude više opcija svojim korisnicima. Ove varijante razlikuju se po cenama. Pre svega, podela soba je po principu na to da li su u pitanju jednokrevetne ili deljene. Jednokrevetne sobe mogu biti i nešto veće, sa zasebnim kupatilima, tj. apartmani. Cena soba ili apartmana, koji nisu deljeni je viša u odnosu na druge. Izbor zavisi od želje budućeg korisnika, kao i od njegovog ili njenog zdravstvenog stanja. Neke osobe ne vole da budu same, lagodnije i sigurnije se osećaju kada su u društvu. Konačnu odluku o izboru sobe najbolje je doneti nakon razgledanja i pažljivog razmatranja - za i protiv. Korisnici domova za stare veći deo dana provode u zajedničkim prostorijama ili baštama, kada je lepo vreme.
 
Ono što je veoma važno za starije osobe koje ne mogu da se samostalno brinu o sebi, jeste da u domovima za stare radi osoblje koje je stručno obučeno upravo za taj posao. Gerijatrijske sestre, medicinski tehničari, negovateljice – svi su oni tu da obezbede negu i nadzor. Vodi se računa o tome da svako redovno i na vreme uzima prepisane lekove i terapiju. Većina domova za stare ima i svog lekara opšte prakse, dok se pregledi lekara specijalista (raznih specijalnosti), posebno zakazuju.
 
Sve bolje domove za stare pronađite na mirandre.com jer su tu detaljno predstavljeni. Ujedno, saznajte cene usluga, pogledajte slike prostora i izgled soba i informišite se o detaljima svih sadržaja koji su u ponudi.
 
Ishrana u domovima za stare je kvalitetna i potpuno prilagođena preporukama lekara i nutricionista. Mnogi korisnici doma su na posebnim restriktivnim režimima ishrane. Međutim, bez obzira na ograničenja, obroci su kvalitetni, a hrana veoma ukusna. Obedovanje u društvu je zanimljivije, tako da je trpezarija jedno od omiljenih mesta u domu za stare.
 
U svim prostorijama, hodnicima i dvorištu omogućeno je lakše kretanje osoba sa invaliditetom. Među korisnicima staračkog doma ima dosta onih koji su u invalidskim kolicima, koriste hodalice ili druga ortopedska pomagala. Stoga su hodnici, trpezarije, dnevni boravci i ostale zajedničke sobe veoma prostrane, kako bi se osiguralo bezbedno i lako kretanje.
 
Ono što odvaja savremene domove za stare od nekadašnjih gerontoloških ustanova, jeste težnja vlasnika da se stvori domaća, topla i kućna atmosfera. Nasuprot tome, u prošlosti su starački domovi više ličili na bolnice, što je kod mnogih izazivalo otpor prema njima. Danas to uopšte više nije tako. Štaviše, ima domova za stare koji podsećaju na velike porodične kuće, a ima i onih koji nude prave hotelske sobe ili apartmane.
 
Boravak na svežem vazduhu veoma je važan za zdravlje. Zbog toga je važno da postoje dovoljno prostrane zelene površine, u vidu dvorišta ili sopstvenog parka. Korisnici doma za stare koriste ove prostore za šetnju ili sedenje na klupama i baštenskim garniturama.
 
O starijim osobama, koje su korisnici domova za stare stalno neko brine. Kada im je pomoć potrebna stalno, teško da je to posao koji može da prihvati samo na jedna osoba.

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom