Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:12, 24. 6. 2022.

| Sport

Gradsko veće podelilo 131 milion sportskim organizacijama, najviše Sportskom savezu Niša

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Pare i sport
Podeljen 131 milion od 150; foto: Aleksandar Kostić

Čekali su sportski klubovi iz Niša i dočekali - članovi Gradskog veća su na sednici, na koju predstavnici medija nisu pozvani, usvojili predlog Komisije za sport i od najavljenih 150 miliona dinara, podelili 131 milion za sport. Najviše novca dobio je Sportski savez Niša kome pripada 16.200.000 dinara, a ne zaostaje ni Fudbalski klub Radnički sa 15.593.000 dinara. Ove godine je 18 klubova i Sportski savez Niša od posebnog značaja za Grad i oni su podelili 73 miliona dinara, a prvi put od 1979. godine Grad novčano nije podržao Izbor sportiste godine Niša.

Sportski savez Niša Najviše para Sportskom savezu Niša; foto: JV / Ljubica Jocić

Od 789.200.000 dinara, koliko je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla da je Grad odvojio za sport, Komisija za sport je raspodelila 131.625.000 od najavljenih 150.000.000 dinara. Ostatak novca može se iskoristiti za vanredne situacije i programe klubova.

Kao što su najavili i gradonačelnica i većnik za sport Aleksandar Stojičić, koji nije pojasnio odluku Komisije jer se ne javlja na telefon i ne odgovara na poruke, Komisija je predala predlog Veću koje je usvojio na sednici na kojoj nije bilo predstavnika medija.

Prvi po važnosti, prema odluci Komisije, jeste Sportski savez Niša kom je dodeljeno 16.200.000 dinara - 10.000.000 kao organizacija od značaja za Grad, 4,5 miliona za redovne aktivnosti, 850.000 za program "Sport u Nišu", 500.000 za "Stop! Svi na sport" i 350.000 za Majski turnir.

VAK_8935 Radnički dobio najviše od sportskih klubova; foto: JV / Vanja Keser

Po tradiciji, od klubova je najviše para dobio Radnički, prošle sezone četvrti u Superligi i učesnik kvalifikacija za Ligu konferencije. Fudbalskom klubu će pripasti 14 miliona kao klub od posebnog značaja i 1.593.000 od Komisije što je skoro duplo manje nego prošle godine kada je dobio 31 milion.

Posle Radničkog i Sportskog saveza, kao klub od značaja za Grad najviše je sagledan Ženski rukometni klub Naisa, koji će se i ove sezone boriti u Evropi. Kao klub od značaja dobiće 11 miliona, a sa 1.158.000 od Komisije, biće to manje nego prošle godine kada je dobio 15,7 miliona.

Rukometni klub Železničar, koji je ispao iz Superlige, prošle godine je dobio ukupno 18 miliona, sada 4,5 kao klub od značaja i 1.229.000 od Komisije.

Vaterpolo klub Nais, još jedan tim koji je ispao iz elite, kao i Ženski fudbalski klub Mašinac koji godinama najavljuje da će vratiti titlu u Niš, dobili su po 5 miliona kao klubovi od značaja. Vaterpolisti su od Komisije, koja ih je prebacila u drugu grupu po kriterijumima, još 461.000 dinara, a fudbalerke za program "Evropski Mašinac" još 1.340.000 dinara.

Za program "Takmičenje u 2. Muškoj ligi" OKK Konstantin je dobio 3 miliona dinara, koliko i Odbojkaški klub Niš koji će igrati u Prvoj ligi. Po godišnjim programima, košarkašima je pripalo još 696.000, a odbojkašima još 1.256.000 dinara.

ŽKK Student ŽKK Student nije više klub od posebnog značaja; Ilustracija; foto: Vanja Kesar

Ove godine ima 19 klubova od posebnog značaja za Grad - 11 u kolektivnim sportovima i 8 u pojedinačnim. Oni su podelili 74 miliona dinara. Kolektivni sportovi su dobili 63 miliona, pojedinačni 11, ali se članovima Komisije za sport potkrala greška u računanju pa su napisali 12 miliona.

Ove godine, na listi klubova od značaja nema Ženskog košarkaškog kluba Student koji je ispao iz najvišeg ranga.

Prvi put u istoriji dugoj 43 godine Sekcija sportskih novinara Niša nije dobilo novčanu podršku Grada za tradicionalni Izbor sportiste godine koji se održava krajem godine.

Taj program se našao među 183 odbijena projekta.

Odluku Komisije možete pogledati ovde.

Podsetimo, klubovi iz Niša su novembra prošle godine dobili dodatan novac, kao pomoć države svim klubovima u Srbiji, a krajem prošle godine od države, preko Grada, još 200 miliona dinara. Ministar finansija Siniša Mali nedavno je najavio da će država verovatno ponovo pomoći svim klubovima u Srbiji.

Kao još jedno rešenje za problem finansiranja i funkcionisanje klubova u gradu, Dragana Sotirovski je predložila pravljenje sportskog društva, po ugledu na Kragujevac.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Pekica

    09:46 // 28. 6. 2022.

    Nekada je Nis bio sportski grad.
    Nadaleko poznat po svojim sportistima i klubovoma.
    Sada imamo klubove iz kojih mladi sportisti idu u Beogadske, Novosadske, Kragujevacke klubove, jer gradska vlast ne zna sta je sport, a vecnik nije prosao pored nekog kluba, sportske organizaciji ili fakulteta.
    Sramota za ovoliki grad da nema vise super ligase u 90 % ekipnih sportova.

    • djekson

      14:42 // 28. 6. 2022.

      Istina "Pekice, svaka ti je kao njegoseva.
      Upropastili su sve sto su mogli.
      Nema dalje.

  • Atlantida

    23:00 // 24. 6. 2022.

    Posle nje potop.A gde će posle toga ona biti, ne zna ni ona.Zna šta se nada, al nada se i narod.

    • marko

      16:00 // 25. 6. 2022.

      Bice kao titanik ,na dnu okeana.

  • Milorad

    17:28 // 24. 6. 2022.

    Zašto se daje Radničkom. Koji su to kriteriji ? Zgrću bre lovu,/ili pak neznaju/, profesionalci, a da ih Nišlije izdržavaju. Nije neka para, ali bi silno obradovali dečicu po amaterskim klubovima, nego što daju fudbalerima. I ovako, sa par stotina gledalaca, ne zaslužuju ništa.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: