TUŽBA ZBOG USLOVA U ZATVORU: Država dileru mora da plati 17.000 kuna jer mu se sudi 10 godina
Foto: Shutterstock

odlučio ustavni sud

TUŽBA ZBOG USLOVA U ZATVORU: Država dileru mora da plati 17.000 kuna jer mu se sudi 10 godina

Hrvatska -

Hrvatska država mora da isplati osuđenom splitskom dileru Srđanu Ivankoviću 17.100 kuna jer Opštinski građanski sud u Zagrebu devet godina, pet meseci i jedan nije rešio sudski spor koji je Ivanković pokrenuo protiv države jer ga u zatvoru drže, kako je tvrdio - u nehumanim uslovima.

Sudije Ustavnog suda jednoglasno su odlučile da isti sud koji to nije rešio skoro deset godina sada to mora da učini u najkraćem mogućem roku, ali ne dužem od šest mjeseci, a Ivankoviću je određena naknada zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku koje je zagarantovano Ustavom u iznosu od 17.100 kuna.

Taj iznos, piše Jutarnji list, dobiće u roku od tri meseca nakon što podnese zahtev Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Ivanković je prošle godine predložio tužilaštvu da mirno reše spor oko neodgovarajućih uslova u zatvoru, ali je odbijen uz obrazloženje da za to ne postoje uslovi i da je slućaj zastareo.

Ivanković je još 2012. podneo tužbu radi naknade usled nehumanih i ponižavajućih uslova tokom izdržavanja zatvorske kazne u Splitu, Lepoglavi i Šibeniku, a država je uporno odbijala navode iz tužbe uvek se pozivajući na zastarelost.

U međuvremenu Ivanković se obratio i Evropskom sudu za ljudska prava i objava presude pred Hrvatskim sudom, posle izvođenja svih dokaza, bila je zakazana za 2019. godinu ali je postupak iznenada prekinuti i odlučeno je da će se nastaviti kad se završi postupak pred Europskim sudom.

Ivanković se, smatrajući da mu je povređeno pravo na suđenje u razumnom roku, obraćao i predsedniku Opštinskog građanskog suda, i on je 7. maja 2021. godine doneo odluku da sudija koji rešava njegov predmet mora da donese presudu u roku od osam meseci.

Tako je i bilo i u julu prošle godine nepravomoćno je presuđeno da država mora da plati Ivankoviću 50.000 kuna sa zateznim kamatama od 20. jula 2012. godine kao i da mu nadoknati 11.875 kuna parničnih troškova, takođe uvećano za kamate.

Protiv takve presude država se žalila i uspela i predmet je vraćen na ponovljeni postupak, a rasprava je bila određena za april ove godine.

Međutim, u februaru ove godine Ivankoviću je dozlogrdilo zbog trajanja sudskog postupka i podneo je ustavnu tužbu koja mu je sada usvojena.

Ustavni sud ocenio je da Ivanković ni na koji način nije doprineo dužini trajanja postupka i naveo da je drugostepeni sud o žalbi protiv rešenja o prekidu postupka odlučio tek nakon dve godine.

A u pitanju je bio, kako se navodi, jednostavan sudski predmetu, pa će sada država morati da platiti zbog dugotrajnog suđenja, a Opštinski građanski sud ekspresno da reši predmet koji se vuče već skoro punih deset godina.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track