Izbori 2022, Srbija: Zašto je glasanje u Velikom Trnovcu važno za sve

Ni posle tri meseca glasanje u većinski albanskom selu u bujanovačkoj opštini još nije završeno, te se i dalje ne zna kada će biti konstituisana Skupština Srbije.
izbori, glasanje
Fonet/Zoran Mrđa

Ni skoro tri meseca otkako su održani parlamentarni izbori u Srbiji nema konačnih rezultata, samim tim ni novog saziva skupštine, a sve zbog jednog biračkog mesta na jugu zemlje.

U Velikom Trnovcu, u većinski albanskom selu u opštini Bujanovac, u četvrtak, 23. juna trebalo je da bude održano ponovljeno glasanje za narodne poslanike, ali ni četvrti pokušaj nije uspeo.

Time je pomeren i kraj izbornog procesa u Srbiji, konstituisanje novog saziva republičke skupštine, a to dalje odlaže i formiranje nove vlade.

Sudbina republičkih organa vlasti zavisi od biračkog mesta sa nešto više od 1.000 glasača, gde je danas po četvrti put odloženo glasanje zbog nesuglasica među članovima biračkog odbora, a zatim i anonimne dojave o podmetnutoj bombi.

Biračko mesto broj šest u Osnovnoj školi „Muharem Kadriu" sa 1.089 glasača treba da odluči konačan raspored snaga u novom sazivu parlamenta, gde se za jedno od 250 mesta u Skupštini Srbije bore predstavnici Socijalističke partije Srbije (SPS) i Koalicije Albanaca doline.

Politička pat pozicija dovela je do povlačenja institucionalnih poteza i niza prigovora obe strane.

„Sticaj, rekao bih, nesretnih okolnosti je doveo do toga da praktično jedina šansa za ulazak u parlament listi Koaliciji Albanaca doline jeste na tom biračkom mestu.

„Ukoliko oni uđu, SPS gubi poslanički mandat i to je suština", kaže Raša Nedeljkov iz organizacije za posmatranje izbornog procesa Crta.

Zbog izmena izbornih pravila, koja su uvedena početkom godine, postoji mogućnost da se izborni proces ovako - korišćenjem zakonskih mehanizama - odlaže unedogled, upozorava.

„Suštinski, političke stranke opstruišu izborni proces ne bi li došlo do političkog ishoda koji očekuju.

„U različitim momentima u ova četiri pokušaja i jedna i druga strana su dovodile u pitanje zakonitost izbornog procesa, ne bi li sačuvali izborni rezultat ili uspeli da uđu u parlament", kaže Nedeljkov za BBC na srpskom.

Šta je sad bilo u Trnovcu?

Biračko mesto u Velikom Trnovcu je zatvoreno i pre početka glasanja 23. juna, jer članovi odbora nisu uspeli da se saglase oko načina sprovođenja postupka.

Zatim je ta osnovna škola dobila dojavu o navodno postavljenoj bombi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC