');
Najnovije vesti
Blic Slobodno vreme

Na imanju Alana u Odžacima žive ptice iz Afrike, Australije, ali i sa Severnog pola: "Nije jeftino ni jednostavno, ali ništa što se voli nije teško"

Alan Pokrajac od najranijeg detinjstva voli i sakuplja ptice, pa su na njegovom imanju u Odžacima dom pronašle mnoge domaće, ali i egzotične vrste poreklom sa svih kontinenata sveta.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Alan Pokrajac, ljubitelj ukrasnih ptica Foto: Radio Televizija Vojvodine / youtube
Alan Pokrajac, ljubitelj ukrasnih ptica

- Počelo je još u detinjstvu, sa sedam ili osam godina smo brat i ja počeli da sakupljamo divlje golubove, grlice, gugutke i to se tako razvijalo. Kako smo rasli, nabavljali smo sve više vrsta i rasa ptica i ta ljubav traje do dan-danas - priseća se Alan za "RTV".

Pročitajte još

U oazi koju je sam napravio trenutno stanuje preko 50 vrsta ptica, a njihovom domaćinu najveći problem stvaraju predatori - lisice, šakali, kune i tvorovi, pa svakodnevno mora da bude na oprezu.

- Imamo australijsku kokošastu gusku, u kojoj je i kokoška i papagaj i guska. Kažu papagaj - jer je boja kljuna žuta, uglavnom je na suvom, a ima plovne kožice kao guska. Zatim, imamo crne labudove koji su poreklom isto iz Australije, bele i gold mandarinke. Najstariji na imanju je par velikih kanadskih gusaka. Zatim kombo patka iz centralne Afrike, retka vrsta, koja je posebna po tome što mužjak ima izraslinu iznad kljuna i kako polno sazreva ta izraslina je sve veća i veća - nabraja Alan.

Australijska kokošasta guska u Odžacima
Foto: Radio Televizija Vojvodine / youtube
Australijska kokošasta guska u Odžacima

Briga o pticama iziskuje između 10 i 12 sati dnevno, ali srećom, Pokrajac ima pomoć od brata koji je veterinar, pa uskače kad god je potrebno izlečiti ili pregledati neku od ptica.

Držati toliko ptica, kaže, svakako nije jeftino, ali ni jednostavno.

Crni labudovi, Odžaci
Foto: Radio Televizija Vojvodine / youtube
Crni labudovi, Odžaci

- Ništa nije teško kada se voli, ali je jako zahtevno, ali ovde morate biti prisutni non-stop - 365 dana u godini na salašu. Ovde sam izolovan - objašnjava.

Neobična oaza na Alanovom imanju u Odžacima imala je i svoje posetioce, najpre prijatelje, ali i đake i profesore srednje škole.

Ljubav prema pricama se ovde ne završava, naprotiv, postoji još neobičnih vrsta koje Alan planira da nabavi, čuva i neguje.