Nauka

Preminuo paleontolog zaslužan za otkriće fosila Lusi

Preminuo paleontolog zaslužan za otkriće fosila Lusi
Foto: Screenshot/Youtube | Preminuo paleontolog zaslužan za otkriće fosila Lusi

Francuski paleontolog Iv Kopens, koji je otkrio nekoliko fosila hominida, među kojima je i slavna Lusi, australopitek, umro je juče 87. godini, objavila je njegova izdavačka kuća.

"Iv Kopens nas je napustio jutros. Izgubila sam prijatelja koji mi je povjerio sve svoje radove", napisala je urednica Odil Jakob.

Naučnik je umro nakon duge bolesti, navodi izdavačka kuća.

Jedan od očeva Lusi

Paleonotolog svjetskoga glasa, profesor emeritus na Collège de France i član Francuske akademije nauka, Iv Kopens dugotrajno je istraživao ljudsku epopeju, talentom pisca, izdavača i esejista , napisala je Jakob.

Kopens je jedan od "očeva" Lusi, a uz njega su naučnici Mauris Tib i Donald Džohanson. Godine 1974. u depresiji Afar u Etiopiji oni su pronašli fosil hominida, najcjelovitiji ikada pronađen - australopiteka starog 3,2 miliona godina.

Sin nuklearnog fizičara, Kopens rođen 9. avgusta 1943. na zapadu Francuske,  supotpisao je istraživanje šest hominida.

Pronalazak 3,2 miliina starog skeleta u južnoj Etiopiji promijenio je dotadašnje razumijevanje hominida - Lusi je hodala uspravno mnogo ranije nego što se do tada znalo, no imala je izrazito malu glavu, tako da se ni lobanja mi mozak nisu značajnije razvili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije