Najnovije vesti
Vesti Politika
"KIDNAPOVALI DVE ZEMLJE NA PUTU KA EU" Edi Rama osuo paljbu na Bugarsku, EU i NATO i podržao Srbiju: Ne smemo da je pritiskamo preko mere

"KIDNAPOVALI DVE ZEMLJE NA PUTU KA EU" Edi Rama osuo paljbu na Bugarsku, EU i NATO i podržao Srbiju: Ne smemo da je pritiskamo preko mere

Premijer Albanije Edi Rama rekao je danas, po dolasku na Samit EU, da je sramotno što je jedna zemlja NATO, Bugarska, "kidnapovala" dve druge članice, Severnu Makedoniju i Albaniju, na njihovom evropskom putu i to u vreme kada u evropskoj zaleđini divlja vruć rat, a da 26 država sede mirno, pokazujući svoju nemoć.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Edi Rama Foto: Olivier Matthys / Tanjug/AP
Edi Rama

Rama je novinarima kazao da je ovo novi dan u Evropi, ali ne i u Bugarskoj.

On je rekao da Albanija zna da na evropskom putu uvek ima neka Bugarska, ali da neće menjati svoj kurs, da će nastaviti da gradi Evropu u svom domu.

"Otvoreni Balkan" je realni odgovor na situaciju u kojoj put integracije nastavljamo jer nemamo alternative, dodao je on.

Ursula fon der Lajen, Edi Rama, Šarl Mišel i Emanuel Makron
Foto: JOHN THYS / Tanjug/AP
Ursula fon der Lajen, Edi Rama, Šarl Mišel i Emanuel Makron

Upitan da li treba Kosovo da se priključi "Otvorenom Balkanu", Rama je odgovorio da je ta incijativa otvorena za sve.

Albanija, prema njegovim rečima, radi svoj deo posla, sprovodi reforme i nastaviće ne samo zato što to traži Brisel, već zato što to naša deca traže od nas.

Na pitanje da li podržava status kandidata za Ukrajinu, Rama je podsetio da je Severna Makedonija 17 godina kandidat, Albanija osam, i da Ukrajinci ne bi trebalo da imaju mnogo iluzija.

"Ne smemo da pritiskamo Srbiju"

Rama je izjavio je da je danas da je na sastanku lidera EU-ZB u Briselu pokušao da objasni evropskim zvaničnicima da Srbija nije u poziciji da se usaglasi sa Zapadom po pitanju Rusije onoliko brzo koliko se to od nje očekuje i istakao da je Srbija već učinila više po tom pitanju nego što je očekivao.

"Srbija ima potpuno drugačiju realnost, pokušao sam da im objasnim, znam da je popularnost Putina u Srbiji na nivou od 80 odsto, ali to je zemlja koja je van svih očekivanja, čak i mojih, jer to nisam očekivao i nisam ni pozvao Aleksandra (Vučića) jer sam se bojao reći - izvini, ali moramo da pređemo na drugu stranu. I to bi bio kraj bilo kakvih odnosa", rekao je Rama na konferenciji za medije.

Rama je istakao da se Srbija čak tri puta uskladila sa celim Zapadom protiv Rusije i dodao da je Srbija čak glasala da se Rusija izbaci iz Komiteta UN za ljudska prava.

- Ne razumem da stvari guramo da poslednjih granica. Srbija jednostavno nije u poziciji da postigne stvari toliko brzo. Ako je opteretimo previše, imaćemo suprotan efekat - naveo je Rama.

Kaže da bismo to onda platili evropskom budućnošću Srbije i dodao da bi onda platili i građani u regionu.

Ne želimo rat i konflikt, dodao je Rama.

"Zamislite da Francuska ili Italija promene ime da bi ušle u EU"

- Dobro je i loše što smo ovde. Dobro je što smo ovde jer smo Evropljani, a loše je zato što smo u podeljenoj kući - rekao je Rama na konferenciji nakon završenog Samita lidera EU i Zapadnog Balkana.

Kako kaže, Severna Makedonija je čak promenila ime i čeka 17 godina na otvranje pregovora za ulazak u EU.

- Zamislite da Francuska ili Italija promene ime da bi ušle u EU - zapitao je Rama.

Kako je rekao, Vladimir Putin "jeste bolestan", ali ni ovo mesto u Briselu "nije mnogo zdravo".

I dalje čekamo Godoa

Premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski oglasili su se zajedničkom fotografijom sa današnjeg samita u Briselu.

"Još čekamo Godoa? Ne, navikli smo na ovu šaradu i više nego ikad posvećeni smo da unapredimo modernizaciju naših zemalja i našeg regiona sa nepokolebljivim evropskim duhom".