Najnovije vesti
Vesti Politika
"SRBIJA SEDI NA SVOJOJ STOLICI" Oglasio se Vučić iz Brisela: Imam spreman odgovor za kritike zbog neuvođenja sankcija Rusiji

"SRBIJA SEDI NA SVOJOJ STOLICI" Oglasio se Vučić iz Brisela: Imam spreman odgovor za kritike zbog neuvođenja sankcija Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, na pitanje medija iz regiona, da li očekuje kritike na Samitu EU - Zapadni Balkan u Briselu zbog neuvođenja sankcija Rusiji, da ima spreman odgovor na te kritike i poručio da Srbija sedi na svojoj stolici.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Aleksandar Vučić Foto: AP/ Olivier Matthys / Tanjug/AP
Aleksandar Vučić

- Očekivao ili ne očekivao, dobiće odgovor - rekao je Vučić, na pitanje novinarka iz Hrvatske koji ga je pitao kako gleda na to što su premijer i predsednik Hrvatske izjavili ranije da Srbija više ne može sedeti na dve stolice.

- Srbija sedi na svojoj stolici i nisu vaš premijer i vaš predsednik oni koji će da vode politiku Srbije, već građani Srbije preko svog rukovodstva. Ali, im čestitam na tome što bi mnogo želeli da vode politiku Srbije. To pokazuje kakav je značaj Srbije i želim im sve najbolje - kayao je Vučić.

Pročitajte još

Na pitanje da prokomentariše to što je nemački kancelar Olaf Šolc rekao ranije da očekuje da Srbija prizna Kosovo, Vučić je kratko odgovorio:

- I ja sam njemu rekao, da mi to ne očekujemo - podsetio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu, dolazeći na Samit EU-Zapadni Balkan, da je tu da razgovara o evropskoj budućnosti regiona, te da veruje da će biti dobrih zaključaka za Zapadni Balkan.

Odgovarajući na pitanja stranih novinara, Vučić je pojasnio da je sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, uoči odluke o dolasku u Brisel, razgorao o pitanju odnosa Severne Makedonije i Bugarske, budući da neke zemlje u EU žele da blokiraju početak pregovora Skoplju i Tirani.

Pročitajte još

- To je bio razlog, o tome smo razgovarali. Ali smo ovde, ovde smo da razgovaramo o evropskoj budućnosti i verujemo da će biti dobrih zaključaka za Zapadni Balkan - rekao je Vučić i dodao da će biti dobro ako se do njih dođe, a ako ne, svakako smo, kaže, zahvalni Uniji na investicijama i donacijama.

Uradićemo sve da sačuvamo sebe, dodao je Vučić.

Na pitanje u vezi sa Ukrajinom, Vučić je rekao da je Srbija u Generalnoj skupštini UN već glasala protiv ruske agresije na Ukrajinu, i da podržava teritorijalni integritet Ukrajine, kao što, ističe, podržava i teritorijlani integritet Srbije, što, konstatuje, nije slučaj sa većinom zemalja EU.

Aleksandar Vučić u Briselu
Foto: AP/ Geert Vanden Wijngaert / Tanjug/AP
Aleksandar Vučić u Briselu

Dodao je da je to veoma komplikovano pitanje, te da nema sumnje da će se danas u Briselu i o tome razgovarati.

- Mi poštujemo sebe, barem mislimo da poštujemo sebe malo više od nekih drugih- rekao je Vučić.

Na pitanje o predlogu Slovenije da se BiH dodeli status kandidata, Vučić je rekao da je uvek za napredak svih balkanskih zemalja na EU putu.