23. jun  2022. 06.17  →  23.48 | Izvor: RTS, Tanjug

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Osam miliona ljudi do sad napustilo zemlju, borbe na istoku se nastavljaju

KIJEV -

Sto dvadeseti dan rata u Ukrajini. Borbe se vode pretežno na istoku. Od početka rata zemlju napustilo osam miliona ljudi, saopštio UNHCR. Međunarodna agencija za energetiku upozorava da bi Moskva mogla da u potpunosti prekine isporuke gasa Evropi. Putin kaže da se razmatra uvođenje međunarodne rezervne valute BRIKS-a. Očekuje se da lideri EU odluče da li će Ukrajini dodeliti status zemlje kandidata za članstvo.

Već 120. dan traje rat u Ukrajini, a na istoku zemlje i dalje se vode borbe ukrajinske vojske i ruskih snaga.

ukrajina,rat

23.47 - Lavrov: Malo verovatno da Zapad dozvoli Ukrajini pregovore sa Rusijom

Malo je verovatno da će zapadne sile dozvoliti Ukrajini da se vrati za pregovarački sto, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

20.12 - SAD šalju Ukrajini i raketne sisteme dugog dometa

Očekuje se da će Sjedinjene Države proslediti dodatnih 450 miliona dolara bezbednosne pomoći Ukrajini, uključujući više raketnih sistema dugog dometa, rekla su danas dva američka zvaničnika.

15.24 - Reznjikov: Američki raketni sistemi "HIMARS" stigli u Ukrajinu

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznjikov saopštio je danas da su u tu zemlju stigli američki artiljerijski raketni sistemi visoke pokretljivosti (HIMARS).

14.33 - UKR: Ruske snage pokušavaju da opkole ukrajinske trupe u Lisičansku

Ruske snage pokušavaju da opkole ukrajinske trupe koje brane istočni grad Lisičansk na liniji fronta, izjavio je danas predstavnik Generalštaba ukrajinske vojske Aleksij Gromov.

13.07 - Moldavija: Produženo vanredno stanje zbog situacije u Ukrajini

Moldavski parlament odobrio je danas produženje vanrednog stanja za 45 dana zbog situacije u Ukrajini, saopštio je predsednik parlamenta Igor Grosu.

11.39 - Liz Tras:Kriza oko ukrajinskog žita mora biti rešena u narednih mesec dana

Kriza oko žita zarobljenog u Ukrajini mora biti rešena u narednih mesec dana, poručila je danas britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras tokom posete Ankari.

10.43 - Kalas: Zapad ne bi trebalo da potcenjuje rusku vojsku

Estonska premijerka Kaja Kalas poručila je da Zapad ne bi trebalo da potcenjuje ruske vojne mogućnosti u Ukrajini i da je Moskva u tome na duge staze, pošto rat ulazi u peti mesec.

7.57 - Ruske snage zauzele mesta kod Lisičanska i Severodonjecka

Ruske snage zauzele su naselja Loskutivka i Rai-Oleksandrivka, južno od ukrajinskih gradova Lisičansk i Severodonjeck, rekao je danas guverner Luganska Sergej Gajdaj.

7.06 - Lavrov: Zapad prikriva laži kijevskog režima

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da zapadne zemlje prikrivaju laži kijevskog režima.

Srodne vesti