Najnovije vesti
Vesti Politika
SARADNJA ANE BRNABIĆ SA MINISTROM TURIZMA SAUDIJSKE ARABIJE "Uvođenjem programiranja u osnovne škole ulažemo u našu budućnost"

SARADNJA ANE BRNABIĆ SA MINISTROM TURIZMA SAUDIJSKE ARABIJE "Uvođenjem programiranja u osnovne škole ulažemo u našu budućnost"

Predsednica Vlade Ana Brnabić ocenila je danas, u razgovoru sa ministrom turizma Kraljevine Saudijske Arabije Ahmedom Akilom el Hatibom, da naše dve zemlje dele istu viziju razvoja zasnovanu na ulaganju u obrazovanje, inovacije i IT sektor, koja je ujedno i dobra osnova za unapređenje političkih i ekonomskih odnosa.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Ana Brnabić Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija
Ana Brnabić

Predsednica Vlade istakla je da je Srbija, zahvaljujući ulaganjima u IT sektor, prepoznata kao zemlja velikih potencijala u ovoj oblasti i dobra destinacija za investicije.

Blic preporučuje

Danas je, kako je navela, IKT sektor najveća izvozna grana i ima veliko učešće u BDP zemlje, saopšteno je iz Vlade

Srbija ima dobar i obrazovan kadar, a uvođenjem programiranja u osnovne škole, ulažemo u našu budućnost, rekla je Brnabić i istakla da bi saradnja dve države na ovom polju bila od obostrane koristi.

Ministar el Hatib preneo je premijerki Brnabić pozdrave kralja Salman bin Abdulaziz al-Sauda i prestolonaslednika Muhameda bin Salmana bin Abdulaziza Al Sauda i nastojanje Saudijske Arabije za unapređenje ekonomskih odnosa i političkog dijaloga.

Ističući da je turizam nosilac ekonomskog razvoja Saudijske Arabije, ministar el Hatib ocenio je da je u Srbiji prepoznao veliki potencijal za razvoj ove privredne grane, što bi u budućnosti omogućilo otvaranje novih radnih mesta i ekonomskog razvoja države. Razmena znanja i iskustva dve zemlje i saradnja u ovoj oblasti, kako je objasnio bila bi obostrano korisna za naše građane.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, koji je prisustvovao sastanku, istakao je da je poslovna zajednica važan subjekat u razvoju odnosa, a poljoprivredu prepoznao kao jedan od stubova saradnje privrednika dveju zemalja.

Na sastanku je razgovarano i o povećanju trgovinske razmene, kao i mogućnostima za zajedničke infrastrukturne projekte.

Predsednica vlade izrazila je uverenje da će se politički dijalog dve zemlje intenzivirati u budućnosti i ponovila poziv saudijskom kralju i prestolonasledniku ove zemlje da posete Srbiju.