Petković: Moguć dogovor o energetici

Nakon mnogih izazova i sastanaka, blizu smo moguće finalizacije rešenja u oblasti energetike i približavanja stavova po pitanju nestalih osoba, kaže Petković.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.06.2022.

09:36

Petković: Moguć dogovor o energetici
Screenshot/TV Prva

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je, uoči sutrašnjeg nastavka dijaloga sa Prištinom na tehničkom nivou u Briselu, u intervjuu za "Novosti" rekao da srpska delegacija na razgovore u Briselu uvek ide dobro pripremljena, "sa čvrstim uverenjem da je moguće doći do kompromisnog rešenja u brojnim pitanjima važnim za život Srba i Albanaca".

"Beograd je u toku svih razgovora pokazao dovoljnu čvrstinu i odlučnost da zaštiti srpske nacionalne interese, posebno Srba u našoj južnoj pokrajini, ali je istovremeno pokazao i odgovornost za iznalaženje održivih i primenjivih rešenja na terenu, koji su preduslov očuvanja mira i stabilnosti, posebno u ova teska vremena u Evropi i svetu", poručio je Petković.

Na pitanje kako gleda na to što EU, kao posrednik u dijalogu, uporno odbija ili ne može da izvrši pritisak na Albance da budu konstruktivniji u dijalogu, Petković odgovara da je Beograd važno da posrednik u dijalogu bude statusno neutralan i da ostane dosledno veran normalizaciji odnosa.

"Mi smo, razume se, nezadovoljni činjenicom da ključni delovi Prvog briselskog sporazuma, a reč je o Zajednici srpskih opština, do danas nisu sprovedeni i što nema efikasnog odgovora EU na stanovište predstavnika Prištine da njih sprovođenje sporazuma uopšte i ne zanima. Pitanje zašto je to tako, treba postaviti predstavnicima EU, ali ono što je za nas važno jeste da EU ostaje garant svih postignutih dogovora. Napredak u normalizaciji odnosa direktno zavisi od implementacije svih do sada postignutih sporazuma. Tako i moguć dogovor o energetici, ne predstavlja nikakav nov sporazum, vec ispunjenje sporazuma iz 2013. i 2015.godine", objasnio je Petković.

On kaže da je svima jasno da Priština nema iskrenu nameru da popravlja stvari na terenu, te da ona dijalog isključivo vidi kao put ka konsolidovanju jednostrano proglašene nezavisnosti, iako im "mi neprestano govorimo da od tog posla nema ništa, jer snovi Pristine nisu, niti mogu biti deo dijaloga".

"Iako Pristina očigledno potpuno drugačije sagledava okvire dijaloga, zelim da istaknem, da dokle god postoji i najmanja nada da se za ljude koji žive na KiM u dijalogu može uraditi nešto pozitivno i korisno, pre svega u bezbednosnom i ekonomskom pogledu, mi ćemo u tom procesu učestvovati. Alternative dijalogu nema, odnosno nema alternative koju bi iko normalan mogao da priželjkuje. Zato će Beograd dosledno i principijelno biti opredeljen za dijalog kao jedino ispravno sredstvo za rešavanje nesuglasica i otvorenih pitanja", poručio je Petković.

Na pitanje da li je došao trenutak u kojem Srbija mora da bira između EU i KiM, Petković kaže da nije tajna da velika većina zemalja EU priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, a neke od tih zemalja, navodi, i revnosno rade na učvršćivanju pozicija Prištine i vrše pritiske na Srbiju.

"Međutim, u EU ne postoji unutrašnji konsenzus po pitanju statusa naše južne pokrajine, niti se u relevantnim dokumentima u kojima se tretira pitanje pregovora o članstvu Srbije u EU govori o takozvanom "uzajamnom priznanju". Dok god je tako, Srbija ne mora da pravi izbor koji pominjete, niti je za nas Kosovo i Metohija moneta za trgovinu, već naša postojbina i neotudjivi deo naše države", ističe Petković.

Na pitanje da li se iza svih poteza Prištine zapravo krije njihova namera da se, uz pomoć zapadnih saveznika, Srbi u potpunosti proteraju sa severa KiM, Petković ističe da se ne bi usudio da tvrdi da naši zapadni partneri žele proterivanje Srba sa KiM.

Problem je što je separatizam na KiM, koji je naišao na podršku dela zapadnih zemalja, uvek išao ruku pod ruku sa albanskim monoetničkim projektom. Iako se mnogi prave da nije tako, uklanjanje Srba kao političkog i demografskog faktora sa KiM je takoreći nezvanično programsko opredeljenje mnogih albanskih političkih partija. I to se do danas nije promenilo.

Zbog toga smo mi kao država Srbija, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, tu da pomognemo ostanak i opstanak našeg naroda u pokrajini, kroz brojne projekte i ulaganja, gradnju novih kuća i zgrada, domova zdravlja, vrtića, puteva, škola i ekonomsko osnaživanje našeg naroda", poručio je Petković. On naglašava da je jasno poručeno da Srbija neće dozvoliti nove pogrome nad srpskim narodom.

"Verujem da u Prištini ima makar toliko razuma da se ne upuštaju u tu vrstu avantura, jer ovo nije ni 1999., ni 2004., ni 2008. godina. Međutim, problem je što se Priština oslanja na taktiku serijski izolovanih napada na Srbe, kao i na sistematsko institucionalno-pravno nasilje koje nasem narodu svakodnevno zagorčava život u pokrajini, na šta se može efikasno odgovoriti samo kroz adekvatnu međunarodnu reakciju na terenu, ali i na Zapadu.

Te reakcije su često blage ili ih uopšte nema, ali naša obaveza je da u svakoj prilici i u svakom medjunarodnom forumu upozoravamo na užase i nepravde koji se Srbima događaju", rekao je Petković i dodao da je samo od početka godine zabeleženo 60 etnički motivisanih incidenata i napada protiv Srba u pokrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: