Promenili godinu osnivanja i postali najstariji klub na svetu 1Foto: EPA-EFE/Vince Mignott

Engleski premijerligaš Kristal Palas zvanično je promenio godinu osnivanja i postao najstariji profesionalni fudbalski klub na svetu.

Pres služba londonskih Orlova objavila je da je Kristal Palas promenio godinu osnivanja kluba na amblemu – sa 1905. na 1861. godinu. Na taj način klub sa Selhrst parka polaže pravo na status najstarijeg profesionalnog kluba na svetu, piše Sport Klub.

U ovom klubu tvrde da je Kristal Palas prvi evidentirani meč odigrao 15. marta 1862. godine kad je u Lejtonstonu poražen od Foresta. To je ujedno bila i prva zabeležena utakmica između dve ekipe koje su formirale Fudbalski savez Engleske.

Ukoliko ovaj datum osnivanja bude priznat kao zvaničan od strane Fudbalske Asocijacije Engleske (FA), Kristal Palas će se smatrati najstarijim profesionalnim klubom.

U ovom trenutku, FA Engleske smatra da je Nots Kaunti iz Notingema, osnovan 1862. godine, najstariji profesionalni klub na svetu.

Ipak, najstariji klub na planeti je Šefild, osnovan još 1857. godine, ali on nije u konkurenciji, jer je reč o amaterskom klubu iz neprofesionalne lige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari