Dostupni linkovi

Guvernerka ruske banke kaže da je nužno preispitivanje izvoza, ali bez kontrole kapitala


Guvernerka Ruske centralne banke Elvira Nabiulina
Guvernerka Ruske centralne banke Elvira Nabiulina

Rusija treba da ponovo razmisli o svojoj izvozno zavisnoj privredi kako bi osigurala da industrija radi za domaće tržište, a većinu kontrole kapitala treba ukinuti, izjavila je u četvrtak, 16. juna, guvernerka Centralne banke Elvira Nabiulina.

Nabiulina je, govoreći na glavnoj ruskoj godišnjoj ekonomskoj konferenciji u Sankt Peterburgu, rekla da bi "znatan deo" ruske industrije trebalo da počne da radi za domaće tržište, a ne da se oslanja na izvoz radi prihoda.

Ona je rekla da bi većinu mera u cilju kontrole kapitala trebalo ukinuti i da neće biti zabrane Rusima da imaju bankovne račune u američkim dolarima ili drugim stranim valutama.

"Imali smo višeslojna valutna ograničenja," rekla je Nabiulina. "Moje mišljenje je da većinu njih treba ukinuti," dodala je.

Rusija je uvela stroge kontrole valutnih operacija kao odgovor na sankcije Zapada Rusiji koje su uključivale zamrzavanje oko 300 milijardi dolara rezervi njene centralne banke.

Predsednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija napredovati uprkos uvođenju najstrožih sankcija od strane Zapada u modernoj istoriji, ali da će morati da preorijentiše temelje ruske ekonomije vredne 1,8 hiljada milijardi dolara.

Nabiulina je upozorila da postoji bojazan da bi gubitak pristupa tehnologijama potkopao rusku ekonomiju.

Ona je rekla da Moskva treba da razmotri privatne inicijative kako bi obezbedila tehnološki razvoj i sprečila klizanje ka situaciji nalik na sovjetska vremena u kojoj bi Rusija zaostajala za svojim konkurentima.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG