Izvor: CDM

Ono što na prvi pogled izgleda kao ulaz u hram, zapravo je ukrašena fasada drevnih likijskih grobnica za kraljeve i kraljice koje su uklesane u stene.

Likija je starovekovna regija u jugozapadnoj Anadoliji, odnosno u današnjoj Turskoj, čiji su stanovnici verovali da njihove pokojnike u pogrebni život nose magična krilata stvorenja. Da im olakšaju prelazak u drugi svet Likijci su svoje pokojnike sahranjivali na visovima, liticama.

Turski grad Fetije ponosi se nekolicinom ovakvih grobnica od kojih neke datiraju iz 4. veka pre Hrista. Karakteristični za grobnice su raskošno ukrašeni ulazi sa klasičnim stubovima i delikatnim reljefima koje je načeo zub vremena.

Unutrašnjost im je vrlo skučena i jednostavna.

Najveća među njima je grobnica kralja Amintasa koja je izgrađena u podnožju planine, na mestu drevnog grada Telmesosa otprilike 350 godina pre Hrista. Ova je grobnica čest izbor brojnih turista koji dolaze u Fetije kako bi istražili neobične pogrebne običaje Likijaca.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.