Dostupni linkovi

Navaljni je navodno prebačen iz zatvora na nepoznatu lokaciju


Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni se vidi na ekranima putem video linka iz popravne kaznene kolonije IK-2 u Pokrovu tokom sudskog saslušanja za razmatranje žalbe na njegovu zatvorsku kaznu u Moskvi 24. maja 2022.
Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni se vidi na ekranima putem video linka iz popravne kaznene kolonije IK-2 u Pokrovu tokom sudskog saslušanja za razmatranje žalbe na njegovu zatvorsku kaznu u Moskvi 24. maja 2022.

Saradnik zatvorenog ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog kaže da je kritičar Kremlja prebačen iz svoje kaznene kolonije na nepoznatu lokaciju.

"Aleksej Navaljni je odveden iz Kazneno-popravne kolonije broj 2. Njegov advokat, koji je želeo da ga vidi, držan je u prijemnom dijelu do 14 časova, a zatim mu je rečeno: "'Ovdje nemamo takvog zatvorenika. Ne znamo gde se Aleksej sada nalazi i u koji zatvor je prebačen", napisala je na Tviteru Navaljnijev sekretar za štampu Kira Jarmiš.

Očekivalo se da će Navaljni biti prebačen u kaznenu koloniju sa strožijim uslovima nakon što je Moskovski gradski sud u maju odbio njegovu žalbu na novu devetogodišnju zatvorsku kaznu koja mu je izrečena u martu zbog optužbi za pronevjeru i nepoštovanje suda.

On je već služio još jednu zatvorsku kaznu u kaznenoj koloniji u gradu Pokrov, oko 200 kilometara istočno od Moskve, iz drugog slučaja.

Ranije je rekao da bi mogao biti prebačen u ozloglašeni zatvor u kojem se navodi da su zatvorenici bili mučeni.

Otvoreni neprijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove pristalice odbacili su sve optužbe protiv njega, nazivajući ih politički motivisanim.

Navaljni je uhapšen u januaru prošle godine po dolasku u Moskvu iz Njemačke, gdje je liječen od napada otrovom, onim što su evropske laboratorije definirale kao nervni agens sovjetskog tipa.

Sve uloge Alekseja Navaljnog u Rusiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:36:50 0:00
Direktan link

Tada je osuđen na dvije i po godine zatvora zbog kršenja uslova ranije uslovnog otpusta zbog oporavka u inostranstvu. Prvobitna osuda se naširoko smatra izmišljenim, politički motiviranim slučajem.

Navalny je okrivio Putina za njegovo trovanje hemijskom supstancom u stilu Novičoka. Kremlj je negirao bilo kakvu ulogu u napadu.Međunarodne organizacije Navaljnija smatraju političkim zatvorenikom. Evropska unija, američki predsjednik Joe Biden i drugi međunarodni zvaničnici zatražili su od ruskih vlasti oslobađanje 45-godišnjeg političara.

XS
SM
MD
LG