Linkovi

Ruski opozicionar Navalni prebačen u zatvorsku koloniju pod visokim obezbeđenjem


ARHIVA - Ruski opozicioni lider Navalni u sudu u Moskvi, 20. februara 2021. (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)
ARHIVA - Ruski opozicioni lider Navalni u sudu u Moskvi, 20. februara 2021. (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)

Aleksej Navalni, najistaknutiji ruski opozicioni lider, iznenada je iz zatvora u kome služi kaznu od 11 i po godina zatvora prebačen u zatvorsku koloniju pod visokim obezbeđenjem, na 250 kilometara od Moskve.

Kada je njegov advokat došao u Popravnu koloniju broj 2, zatvor u Pokrovu, na 119 kilometara istočno od Moskve, rečeno mu je "Takvog osuđenika nema ovde", saopštio je šef osoblja Navalnog Leonid Volkov.

"Ne znamo gde je Aleksej sada i u koji je zatvor odveden", naveo je Vokov na Telegramu.

Međutim, Sergej Jažan, predsednik lokalne komisije za zaštitu prava zatvorenika u svim ruskim regionima, koja tesno sarađuje sa zatvorskim upravama, telefonom je izjavio da je Navalni prebačen u kaznenu koloniju IK-6 u Melehovu blizu grada Vladimir.

Ruska zatvorska služba nije odmah odgovorila na pitanja agencije Rojters o premeštaju Navalnog.

"Problem sa njegovim transferom u drugi zatvor nije samo u tome što je ta zatvorska kolonija mnogo strašnije mesto, veći problem je što ne znamo gde je Aleksej", izjavila je ranije njegova portparolka Kira Jarmiš.

"On je sada sam, jedan-na-jedan sa sistemom koji je već pokušao da ga ubije".

Aleksej Navalni opisuje Rusiju predsednika Vladimira Putina kao distopijsku državu koju vode lopovi i kriminalci, u kojoj se pogrešno predstavlja kao ispravno, a sudije su zapravo predstavnici elite.

U maju, opozicionar je kritikovao Putina putem video linka u ruskom sudu, opisujući lidera Kremlja kao ludaka koji je započeo "glupi rat" u kojem ginu nedužni Ukrajinci i Rusi.

Aleksej Navalni je osvojio divljenje fragmentirane ruske opozicije zato što se dobrovoljno vratio u Rusiju 2021. iz Nemačke gde se lečio od trovanja. Testovi u zapadnim laboratorijma pokazali su da je u Sibiru bio otrovan nervnim agensom. Po povratku u Rusiju je osuđen na zatvorsku kaznu zbog kršenja odredbi ranije izrečene uslovne kazne. Moskva poriče tvrdnje Navalnog da ga je ruska tajna policija otrovala novičokom.

24. marta, Navalni je osuđen na još devet godina zatvora zbog finansijskih prevara i nepoštovanja suda. Opozicioni lider kaže da su optužbe protiv njega lažirane i da je cilj da se osujete njegove političke ambicije.

Sud je naredio da se Navalni premesti u maksimalno čuvani zatvor, gde će njegova prava na posete i komunikaciju sa spoljnim svetom biti dodatno smanjeni.

Politička mreža Navalnog je u velikoj smeri rasformirana posle njegovog hapšenja, jer je zabranjena kao "ekstremistička" organizacija. Visoki saradnici i organizatori su ili uhapšeni ili bili prinuđeni da odu u egzil.

Navalni je pre dve nedelje izjavio da je, u novom sudskom procesu, osuđen za formiranje ekstremističke organizacije i podsticanje mržnje prema vlastima, što je prestup koji donosi maksimalnu zatvorsku kaznu od dodatnih 15 godina.

XS
SM
MD
LG