Dostupni linkovi

Komitet EP podržava aplikaciju Kosova za prijem u Savet Evrope


Savet Evrope, Strazbur
Savet Evrope, Strazbur

Spoljnopolitički komitet Evropskog parlamenta (AFET) u potpunosti podržava aplikaciju Kosova za prijem u Savet Evrope a Evropskoj uniji je ponovio poziv da hitno usvoji odluku o bezviznom režimu za kosovske građane.

Ovo stoji u izveštaju o Kosovu koji je izglasan u AFET-u za koji je glasalo 43 člana ovog tela, 9 njih je bilo protiv, a 5 uzdržanih.

Članovi spoljnopolitičkog komiteta su izrazili žalejnje zato što pet država članica EU još nije priznalo Kosovo ponavaljući poziv da to učine.

Zastupnici Evropskog parlamenta (EP) primili su k znanju nameru Kosova da podnese zahtev za članstvo u Evropskoj uniji u toku ove godine, ali naglašavaju da ne postoji brza procedura i da je neophodna normalizacija odnosa sa Srbijom da bi Kosovo napredovalo na svom evropskom putu.

Zvanični Beograd se protivi članstvu Kosova u Savetu Evrope.

Članovi AFET-a ponovili su podršku dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU i ponovili važnost konstruktivnog angažmana vlasti i Srbije i Kosova u cilju postizanja sveobuhvatne pravno obavezujuće normalizacije.

Navodi se da je sporazum ključan kako bi obe zemlje napredovale na svojim evropskim putevima. Upozoravaju se kako Kosovo tako i Srbija da je neophopna puna primena svih dosadašnjih sporazuma, uključujući i Zajednicu srpskih opština.

Članovi AFET-a su naveli da žale zbog odluke Vlade Kosova da odbije predlog kojim bi se omogućilo prikupljanje glasačkih listića birača sa pravom glasa na izborima u Srbiji 3. aprila 2022, kao što je to bio slučaj ranije.

Oni su takođe pozdravili usvajanje rezolucije Skupštine Kosova kojom se oštro osuđuje vojna agresija i invazija na Ukrajinu od strane Ruske Federacije i pohvaljuje Kosovo za njegovo usklađivanje sa sankcijama EU protiv zvanične Moskve.

XS
SM
MD
LG