Najnovije vesti
Vesti Novi Sad
NE ČEKAJTE 14. JUN DA BI STE NEKOME SPASILI ŽIVOT Na Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi Vojvodini nedostaju zalihe A i O krvne grupe MI SMO DONIRALI, A VI?

NE ČEKAJTE 14. JUN DA BI STE NEKOME SPASILI ŽIVOT Na Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi Vojvodini nedostaju zalihe A i O krvne grupe MI SMO DONIRALI, A VI?

Da, Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi je dobra prilika da se ukaže na potrebu da se obezbede adekvatni resursi da bi se povećeo broj prikupljenih jedinica krvi od dobrovoljnih, neplaćenih davalaca krvi i da se transfuzija učini dostupnom svima kojima je potrebna. A potrebna je svakog sata, svakoga dana u godini, nekome.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Dobrovoljno davanje krvi Foto: Sandra Zekić / Ringier
Dobrovoljno davanje krvi

Svetska zdravstvena organizacija svake godine ovaj dan obeležava pod nekim novim sloganom i svake godine je drugi grad domaćin. Ove godine to je grad Meksiko a poruka podvlači ulogu dobrovoljnog davanja krvi u spasavanju života i njenom doprinosu jačanja solidarnosti u društvu i glasi: "Davanje krvi je čin solidarnosti. Pridruži se i ti u spasavanju života".

Dobrovoljno davanje krvi
Foto: Sandra Zekić / Ringier
Dobrovoljno davanje krvi

To smo i učinili.

Ako vas odbiju zbog malokrvnosti, to ne znači da ne možete ponovo pokušati

Genetske predispozicije u porodici autorke ovog teksta po ženskoj liniji, mahom su malokrvnost i anemija. To međutim, ne znači da ste automatski otpisani kao dobrovoljni davalac krvi.

- Ovoga jutra drugi put ove godine sam otišla da pokušam da dam krv. Šta se promenilo od januara? Ishrana, intezitet fizičke aktivnosti i malo drugačija briga o zdravlju. Osećala sam se sjajno iako sam sa treningom završila kasno sinoć i spavala svega 5 sati. Po dolasku u Zavod za transfuziju krvi Vojvodine, kako procedura nalaže, prvo morate popuniti upitnik u kom odgovarate na pitanja koja se tiču vašeg zdravlja, terapija koje primate, konzumiranja alkohola ili narkotika u minulom periodu, ali i seksualnih odnosa i eventualnih intervencija poput tetovaža i pirsinga, pa do unošenja običnog brufena ili kafetina u danima pre davanja krvi. Onda sedate kod lekara koji vam vadi krv iz prsta i proverava da li je hemoglobin na zadovoljavajućem nivou da biste bili davalac. Pre toga, obaveštena sam da baza podataka pamti da sam do sada tri puta odbijena i da će ovo biti moje treće dobrovoljno davanje krvi.

Dobrovoljno davanje krvi
Foto: Sandra Zekić / Ringier
Dobrovoljno davanje krvi

I hemoglobin kaže može, odličan za žensku osobu!

Dalja procedura nalaže pregled kod lekara koji vam meri pritisak, postavi još nekoliko pitanja u vezi sa načinom života, visinom i težinom i onda možete preći dalje, na udoban krevet na kojem ćete provesti do 15 minuta, koliko je potrebno da donirate oko pola litre zaista dragocene tečnosti.

Za one plašljive, treba da znate da je uvek reč o profesionalnom lekarskom osoblju koje ima "laku ruku" i koje će vas gotovo po pravilu, najinteresantnije zapričavati dok se s vene namesti za davanje krvi, da taj deo nećete ni osetiti. U sva tri slučaja takvo iskustvo nosi ova novinarka.

Dobrovoljno davanje krvi
Foto: Sandra Zekić / Ringier
Dobrovoljno davanje krvi

Za to vreme možete ćaskati sa ostalim davaocima, gledati televizor, telefonirati ili čitati, što dalje znači, da zaista ne gubite vreme. Ali opet, i ovoga jutra, na Svetski dan dobrovoljnih davalac, očekivalo se ipak malo više njih.

Mlade je teško animirati, ali nije nemoguće

Kada je Novi Sad u pitanju, u Zavodu kažu da se studenti, među kojima u organizovanosti prednjači Fakultet tehničkih nauka, uglavnom odazivaju na akcije dobrovoljnog davanja, ali uvek može više. I potrebno je, svakoga dana.

Dobrovoljno davanje krvi
Foto: Sandra Zekić / Ringier
Dobrovoljno davanje krvi

- Ove godine su nam se moram priznati, mladi više priključili. Neprocenjiv je gubitak bio u prethodne dve pandemijske godine, ali kako su se vratili u škole i na fakultete, tako pomaka i odziva ima. Ove godine smo tako do sada imali 1.000 više mladih nego u prethodne dve godine i na tome smo jako zahvalni, jer želimo da verujemo da je krenuo jedan novi trend mladih i njihove svesti o tome da mogu da pomognu - kaže dr Zorica Bijelić iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Od 1. januara ove godine do današnjeg dana, 25.000 Vojvođana je pregledano kao potencijalni davaoci, a prikupljena je 21.000 jedinica krvi, bez Subotice. Samo u mobilnom vozilu za prikupljanje krvi je na terenu od aprila prikupljeno 600 jedinica krvi, što je takođe dobar pokazatelj, dodala je dr Bijelić.

Dobrovoljno davanje krvi
Foto: Sandra Zekić / Ringier
Dobrovoljno davanje krvi

- Kao što napomenuh, dok smo pričali o statistici sa dr Bijelić, isteklo je gotovo neprimetno, vreme koje je potrebno za doniranje krvi. Proletelo. Bez ikakvog bola ili nus pojava neprijatnosti.

Šta treba da znate nakon davanja krvi

Zavoj na ruci koji vam lekarsko osoblje previje, ne bi trebali da skidate bar dva sata, kako se ne bi na mestu uboda stvorili podliv ili modrica. Takođe, pušači ne bi trebali da zapale cigaretu minimum dva sata nakon davanja krvi, a umesto toga, poželjno je dosta tečnosti i nešto hranljivo uneti u organizam. Do kraja dana trebali bi se uzdržati od napornih fizičkih aktivnosti i boravka na Suncu.

Muškarci mogu ponoviti donaciju krvi za tri, a žene za četiri meseca.

Dobrovoljno davanje krvi
Foto: Sandra Zekić / Ringier
Dobrovoljno davanje krvi

Vojvodina zaista ima hiljade dobrovoljnih davalaca kojima se ako ne svakoga dana, svakog 14. juna i pacijenti koje su spasili i lekarsko osoblje zaista zahvaljuje.

Za sve one koji to još nisu postali, ne morate dolaziti u Novi Sad ili odlaziti u gradove van svog mesta, da biste postali dobrovoljni davalac. Dovoljno je samo da na sajtu Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine proverite kada su njihove mobilne ekipe u vašem mestu. Jer svakoga dana su u nekom novom.

Pročitajte još

i još jednom: "Davanje krvi je čin solidarnosti. Pridruži se i ti u spasavanju života".