Predložena zabrana izvoza drveta iz BiH

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa spremilo je predlog odluke o zabrani izvoza šumskih drvnih sortimenata.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.06.2022.

10:56

Predložena zabrana izvoza drveta iz BiH
Ilustracija: Depositphotos/yulisitsa

Kao i ogreva i drugih proizvoda od drveta, među kojima i peleta.

Reč je o privremenoj zabrani koja bi trajala 90 dana i za koju je ostavljena mogućnost da bude produžena sa ciljem da se zaštiti domaća privreda i zaustavi dalje divljanje cena, prenosi portal Capital.

"Po isteku roka, Savet ministara će produžavati zaštitne mere predviđene odlukom, na predlog i na osnovu izveštaja o efektima primene ove odluke dostavljenih od strane Minstarstva spoljne trgovine, a sve do ispunjavanja ciljeva uvođenja mera", navodi se u predlogu odluke.

U njoj se dodaje kako Savet ministara i pre isteka roka može preispitati primenu odluke u slučaju ispunjenosti ciljeva njenog donošenja.

"Svrha odluke je osiguranje neophodnih količina za prerađivačku industriju i otklanjanje pretnje od ozbiljne ili nepopravljive štete za šume u Bosni i Hercegovini, te sprečavanje kritične nestašice ovih proizvoda za stanovništvo i privredu prouzrokovane krizom na svetskom tržištu energenata", naveli su u resornom ministarstvu.

Biće zanimljivo videti da li će ovaj predlog biti usvojen jer vlast u Federaciji BiH traži samo da se zabrani izvoz peleta i ogreva, dok iz Republike Srpske žele da se usput zabrani i izvoz oblovine, prenosi Capital.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: