Počela imunizacija protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusom  

VRANJE

U Službi za zdravstvenu zaštitu školske dece i omladine Doma zdravlja u Vranju danas je počela imunizacija protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusom (HPV), vakcinom Gardasil 9, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove. 

Od ukupno 138 vakcina namenjenih Pčinjskom okrugu Zavod za javno zdravlje Vranje je vranjskom Domu zdravlja dostavio 50 doza ove vakcine. 

Radi se o preporučenoj vakcinaciji, zbog porasta karcinoma grlića materice, ističu lekari. 

„Vakcina protiv humanog papiloma virusa štiti od raka grlića materice i cele te regije. Vakcina je prvenstveno preporučena devojčicama pre stupanja u polne odnose od 12 do 14 godina. Vakcina ima značaj u tom uzrastu“, naglašava epidemiolog dr Slađan Stanković iz Zavoda za javno zdravlje u Vranju. 

Stanković ističe da HPV vakcina štiti od devet različitih tipova tog virusa. 

„Devet tipova tog virusa su u HPV vakcini. Preporučena je u tom osetljivom periodu, uzrastu  od 12 do 14 godina. Pedijatri preporučuju vakcinaciju u  konsultaciji sa ginekologom. Vakcina se daje u dve doze u razmaku od šest meseci“, kaže dr Stanković 

U 111 zemalja u svetu se sprovodi vakcinacija, da se preveniraju infekcije izazvane HPV virusima. 

„Ukoliko se infekcije ponavljaju dovode do raka grlića materice, ali i drugih vrsta karcinoma“, ističe dr Stanković . 

Vakcina se preporučuje ne samo devojčicama već  i dečacima uzrasta preko 9 godina, kao i za odrasle kategorije gde postoje rizici. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare