Britanska privreda na nizbrdici

Britanska ekonomija je pala u aprilu drugi mesec uzastopno i to po najvišoj stopi u poslednjih više od godinu dana.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.06.2022.

09:46

Britanska privreda na nizbrdici
Ilustracija: Depositphotos/Arsgera

Bruto domaći proizvod (BDP) Ujedinjenog Kraljevstva je pao za 0,3 posto u odnosu na mart, kada je takođe zabeležio negativan rezultat od 0,1 odsto, saopštila je danas Nacionalna kancelarija za statistiku (ONS).

Ekonomisti su predviđali rast BDP-a od 0,1 posto u aprilu, prenosi "Blumberg".

Ovi pokazatelji još jače pomračuju izglede britanske privrede, budući da su pad zabeležili svi vodeći sektori - proizvodnja, usluge i građevinarstvo - prvi put od januara 2021.

To bi moglo da navede Banku Engleske na oprezan pristup u borbi protiv inflacije. Predviđa se da će na sednici u četvrtak povećati referentnu kamatu za četvrtinu procentnog poena.

„Pad proizvodnje verovatno neće biti kratkotrajan. Ukupni ekonomski izgledi su pogošani jer se očekuje da će smanjenje prihoda potrošača dodatno oslabiti potražnju“, ocenjuje Džael Selfin, glavni ekonomista u revizorsko-kunsultantskoj kompaniji KPMG UK.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

18 h

Podeli: