ŠOLC, MAKRON I DRAGI PLANIRAJU PUT U KIJEV Da li nose u koferu nešto konkretno?
Foto: EPA / Andreas Gora / POOL, EPA/ ROBERTO MONALDO/LAPRESSE / POOL, EPA / JOHN THYS / POOL

navodna poseta trojice visokih zvaničnika

ŠOLC, MAKRON I DRAGI PLANIRAJU PUT U KIJEV Da li nose u koferu nešto konkretno?

Planeta -

Kancelar Olaf Šolc trebalo bi narednih dana da posjeti Kijev zajedno sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i italijanskim premijerom Mariom Dragim, piše dobro obavešteni tabloid Bild u nedeljnom izdanju.

List se poziva na izvore iz vladajućih krugova u Ukrajini i Francuskoj, premda zvaničnici u Berlinu i Parizu za sada nisu hteli ni da potvrde ni da demantuju informacije, prenosi Dojče vele.

Poseta udarnog trija Evropske unije trebalo bi da se odigra pre samita EU (23. i 24. jun) na kojem bi – barem tako se nadaju u Kijevu – Ukrajina mogla da bude prihvaćena kao zvanični kandidat za članstvo.

Tome u prilog govori i poseta šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen koja se u subotu u Kijevu sastala sa tamošnjim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Ursula von der Lejen, Volodimir Zelenski
foto: Profimedia

Sam ''status kandidata'' još je veoma daleko od članstva. Recimo, Severna Makedonija ima kandidatski status od 2005. godine, a još nije ni počela pregovore o pristupanju.

Zelenski je u jednoj video-poruci ponovio zahteve svoje zemlje za tim statusom: ''Šta još treba da se dogodi u Evropi pa da skepticima postane jasno da je štetno po Evropu ukoliko se Ukrajina drži van EU?'', zapitao se Zelenski.

Olaf Šolc
Olaf Šolcfoto: EPA / Clemens Bilan

Šolc ne ide samo na slikanje

Među "skepticima" je Zelenski možda mislio upravo na Šolca i Makrona, koji su do sada ukazivali da se put u EU zasniva na strogim kriterijumima.

Doduše, upravo je Šolc ranije rekao da će posetiti Kijev, ali tek kada bude imalo nešto konkretno da se razgovara.

- Neću da budem u nizu ljudi koji uđu i izađu, a između se fotografišu, rekao je Šolc.

Od početka ruske specijalne operacije se socijaldemokratski kancelar nalazi pod oštrim kritikama Kijeva jer navodno odugovlači sa isporukama oružja i oštrim sankcijama protiv Moskve.

Posebno pikantna epizoda odigrala se u aprilu, kada je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer hteo da otputuje u Kijev, ali su mu odande poručili da je nepoželjan zbog svoje navodno proruske politike u prošlosti.

Tada je Šolc, socijaldemokrata kao i Štajnmajer, odbio da sam ode u Kijev dok se te diplomatske trzavice ne razjasne. U međuvremenu su razjašnjene.

Poseta u osetljivom trenutku

Tokom skoro četiri meseca sukoba, Šolc još nije bio u glavnom gradu Ukrajine što mu donosi nove kritike.

Tamo su već bili njegovi ministri spoljnih poslova Analena Berbok, razvoja Svenja Šulce, zdravstva Karl Lauterbah i poljoprivrede Džem Ozdemir. U Kijevu je bio i lider opozicionih Demohrišćana Fridrih Merc.

Iz bezbednosnih razloga, putovanja se uglavnom ne najavljuju. Ili se pak najave, ali bez tačnog datuma. Zato je verovatno da ni putovanje Šolca, Makrona i Dragija neće biti najavljeno u detalje.

Kako piše Bild, ta poseta dolazi u osetljivom trenutku: "Ukrajini na istoku zemlje preti gubitak dodatnih teritorija, ruska armija napreduje u Donbasu. Prema ukrajinskom Ministarstvu odbrane, Ukrajincima nestaje municije. Nejasno je da li Nemačka, Francuska i Italija u koferu donose novo oružje".

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Dojče vele

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track