Dostupni linkovi

Makron bi trebao sačuvati većinu u parlamentu, pokazuju ankete


Glasanje na francuskim izborima na Korzici, 12. jun 2022.
Glasanje na francuskim izborima na Korzici, 12. jun 2022.

Centristi francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) na dobrom su putu da ostanu vodeća politička snaga u parlamentu ali se ne zna da li će dobiti apsolutnu većinu, prve su procene izlaznih anketa po zatvaranju birališta u prvom krugu parlamentarnih izbora, prenela je agencija Frans pres.

Makronova centristička koalicija Zajedno (Ensemble) mogla bi da dobije izmedju 275 i 310 poslaničkih mesta prema anketi Ifop-a, dok bi prema agenciji Ipsos osvojila od 255 do 295 mesta, a za apsolutnu većinu potrebno je najmanje 289 poslaničkih mesta, dodao je AFP.

Radio Frans enfo (France Info) sa svoje strane je preneo da su Makronovi centristi i levičarski savez koji predvodi lider radikalne levice Žan-Lik Melanšon (Jean-Luc Melenchon) osvojili po 25,2 odsto glasova, a na trećem mestu sa 18,9 odsto je ekstremno desničarska stranka Nacionalno okupljanje liderke Marin Le Pen (Marin).

Drugi krug izbora je zakazan za 19. juni i tada će se znati da li će Makron sačuvati apsolutnu većinu koja će mu dozvoliti da neometano provodi reforme koje je obećao početkom maja na početku svog drugog predsedničkog mandata.

BBC piše da je centristički blok francuskog predsednika u opasnosti da izgubi većinu u francuskom parlamentu, nakon što je prvi krug izbora u nedjelju završio "rame uz rame" sa levom koalicijom.

Manje od dva meseca nakon reizbora, Makron se suočava sa snažnim izazovom ujedinjenog levičarskog bloka za koji ankete pokazuju da bi predsedniku mogao oduzeti potpunu većinu, čak i ako ne preuzme kontrolu nad parlamentom.

Vladini insajderi očekivali su prilično slab rezultat u prvom krugu u nedelju za Makronovu koaliciju „Ansambl“, sa rekordnim brojem glasača koji su bili uzdržani i ljuti zbog rastućih troškova života, prenosi agencija Rojters.

Blok levičara Žan-Lika Melanšona nada se da će tu situaciju kapitalizovati. Ugrožena je Makronova sposobnost da usvoji svoju reformsku agendu, uključujući penzionu reformu za koju kaže da je neophodna za obnavljanje javnih finansija.

Umesto toga, njegovi protivnici na levici se zalažu za smanjenje starosne granice za penziju.

"Očekujemo težak prvi krug. Birači će želeti da pošalju signal", rekao je izvor iz vlade Rojtersu. "Ali računamo da će drugi krug pokazati da je Melanšonov program fantazija".

Prve projekcije neposredno posle predsedničkih izbora pokazale su da je Makron na putu da dobije većinu u parlamentu, kao što je uobičajeno pošto je predsednički mandat skraćen na pet godina. Ali predsednik se od glasanja držao tiho, potrebno mu je dve nedelje da formira vladu i retko je u javnosti.

U međuvremenu, Melanšon je uspešno sklopio savez između svog pokreta, socijalista i Zelenih, stvarajući zamah, piše Rojters.

Sa druge strane političkog spektra, projekcije su bile da bi liderka krajnje desnice Marin le Pen mogla da dobije mesto u svojoj severnoj izbornoj jedinici odmah u prvom krugu prvog kruga tako što bi dobila preko 50 odsto glasova.

Kako su ranije preneli francuski mediji, konačni rezultati će biti poznati posle drugog kruga zakazanog za 19. jun pošto se ne zna da li će Makronovi centristi uspeti da osvoje većinu od najmanje 289 mesta u parlamentu sa 577 poslanika.

XS
SM
MD
LG