11. jun  2022. 16.49  | Izvor: Tanjug

Lider DSHV: Spremni smo za razgovore o vladi Srbije

SUBOTICA -

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov rekao je da je njegova stranka spremna da razgovara o budućoj parlamentarnoj većini, odnosno, novoj vladi Srbije. On je za današnje izdanje "Politike" rekao da to da li će biti u izvršnoj vlasti zavisi od programske profilacije nove vlade, ali da je njihova platforma takva da hoće da budu akteri u politikama koje će voditi Srbiju u evropske integracije, osnaživati vladavinu prava, doprinositi radu nezavisnih institucija. Tu ubraja i izgradnju integrišuće policije prema nacionalnim manjinama.

Takođe, DSHV ubrajaju i omogućavanje pripadnicima hrvatske zajednice da se integrišu u srpsko društvo na ravnopravan način, kao i pozitivan pristup normalizovanju i razvoju hrvatsko-srpskih odnosa.

tomislav, zigmanov

"DSHV je legalistička stranka, koja drži do instituta dijaloga s institucijama političkog sistema, a jedna od ključnih je i predsednik republike. I u proteklih pet godina imali smo, istina ne redovnu, ali poprilično dobru saradnju sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i zahvaljujući njemu počeli smo da rešavamo velike izazove sa kojima se Hrvati u Srbiji susreću", kazao je Žigmanov.

On je rekao da će insistirati na sadržajima koji su bili deo predizborne platforme DSHV.

"To su evropske integracije, a kada je reč o pravima nacionalnih manjina i pratećem institucionalnom okviru i - politika finansiranja, posebno Hrvata. Drugo, decentralizacija i ravnomerni razvoj, pre svega za područja i naseljena mesta u kojima u značajnim procentima žive Hrvati, s ciljem da se stvaraju perspektive za opstanak i razvoj hrvatske zajednice", dodao je on.

Kao treću stavku, Žigmanov je naveo nastavak rešavanja otvorenih pitanja Hrvata u Srbiji, od integracije u srpsko društvo i uključivanje u procese donošenja odluka na svim nivoima, preko uspostavljanja takvih politika suočavanja sa prošlošću, koje će za posledicu imati, kako je rekao, komemoraciju nevinih žrtava Hrvata u Vojvodini devedesetih, do izgradnje pozitivnih politika priznanja.

"Neće mi biti ni nevažno pitanje kakve će u Srbiji biti spoljnopolitičke odrednice u odnosima sa Hrvatskom, budući da postojeće nisu takve da bi nas zadovoljile", istakao je lider DSHV.