"Pogrešila sam"

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je da su njene prošlogodišnje procene o kretanju inflacije bile pogrešne.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 01.06.2022.

09:06

Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

"Mislim da sam tada pogrešila u pogledu puta kojim će inflacija ići", odgovorila je Jelenova u intervjuu za Si-En-En (CNN) na pitanje da li je u svojim izjavama tokom prošle godine potcenila pretnju koju je inflacija predstavljala.

Ona je navela da je "došlo do nepredviđenih i velikih potresa u privredi koji su izazvali rast cene energije, hrane i uska grla u snabdevanju, što je loše uticalo na našu ekonomiju, a koje ja u to vreme nisam u potpunosti shvatila".

Dodala je da se negativni ekonomski uticaji kreću u rasponu od ruske invazije na Ukrajinu, koja se nije mogla predvideti prošle godine, do nedavnih korona lokdauna u Kini, prenosi Rojters

"Udari na ekonomiju se nastavljaju, a inflacija je glavna briga predsednika Džoa Bajdena. On snažno veruje i podržava nezavisnost Federalnih rezervi u preduzimanju svih neophodnih koraka s ciljem smanjenja inflacije", rekla je Jelenova.

Istakla je da Bajdenova administracija preduzima mere koje će podupreti napore FED-a da obuzda inflaciju, pominjući u tok kontekstu vladin zahtev da se snize cene lekova koji se izdaju na recept, pojefitni zdravstvena zaštita, kao i predlog zakona u Kongresu da se poveća upotreba obnovljive energije, što bi trebalo da rezultira padom cena fosilnih goriva.

Mada je rekla da je nedavni podatak o padu bazne inflacije u SAD ohrabrujući, Jelenova je predočila da su cene nafte i dalje visoke, da Evropa radi na zabrani uvoza ruske nafte i zaključila da se „dalji šokovi u ekonomiji ne mogu isključiti“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: