03. septembar  2008. 21.16  | Izvor:

Đelić: Energetski sporazum s Rusijom ne sme biti ugrožen

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić najavio je da bi procena knjigovodstvene vradnosti NIS-a, za koju je zadužena revizorska kuća "Dilojt i Tuš", mogla da bude na dnevnom redu sednice vlade sledeće nedelje i naglasio da vlada neće dozvoliti da cena naftnog aranžmana ugrozi realizaciju celog energetskog sporazuma sa Rusijom.

Đelić nije želeo da iznosi detalje o tome kakva će biti pregovaračka pozicija Srbije o energetskom aranžmanu sa Rusijom, ukoliko se desi da "Dilojt i Tuš" iznese, na primer, veću procenu knjigovodstvene vrednosti za NIS od dogovorene prodajne cene za kapital u iznosu od 400 miliona evra, pošto u se u domaćoj javnosti nezvanično kalkuliše da ona iznosi oko 2,5 milijardi evra.

"Borićemo se da uslovi za Srbiju oko gasnog i naftnog aranžmana budu što povoljniji", rekao je Đelić i ocenio da se ratifikacijom energetskog sporazuma mogu poboljšati celokupni ekonomski odnosi Srbije sa Ruskom Federacijom.

Đelić je ocenio da u Skupštini Srbije postoji skoro potpuni konsenzus oko gasnog dela tog aranžmana.

Naša država je uložila određeni kredibilitet, tako što su predsednik i premijer Srbije uložili svoj kredibilitet prilikom potpisivanja tog sporazumu o energetskoj saradnji sa Ruskom Federacijom (25. januara u Moskvi), naglasio je Đelić i ukazao da kada se država angažuje oko nekog međunarodnog projekta, njegova realizacija ne sme da zavisi od toga koja je politička garnitura trenutno na vlasti u Srbiji.

Đelić je podsetio da je grčki parlament juče ratifikovao sporazum sa Rusijom o izgradnji gasovoda "Južni tok" kroz tu zemlju, što je ponuđeno i Srbiji.