Pesme u kojima se uvek nešto događa 1

Nova knjiga pesama pesnikinje, pripovedačice i romansijerke Tanje Stupar Trifunović (Zadar, 1977) – Zmijštak, nedavno objavljena u izdanju Arhipelaga, predstavlja brižljivo komponovanu celinu sa čitavim nizom odličnih pesama.

U toj celini pojedinačne pesme se međusobno produbljuju i stoje u dinamičnom odnosu. Kao što je svaka od ovih pesama oblikovana po modelu priče, tako iznijansirana unutrašnja priča postoji i u celoj knjizi.

„Na jednoj strani, u knjizi neobičnog i višestruko asocijativnog imena Zmijštak osvaja zavodljiva narativnost iskazana u pesmama u kojima se uvek nešto događa i koje su u intenzivnom dijalogu sa čitaocem. S druge strane, ove pesme su prožete istančanim senzibilitetom i sposobnošću da se emotivnost preoblikuje u plodonosna iskustva poezije“, kaže Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.

U nizu tema Tanja Stupar Trifunović sklapa sugestivnu i simbolički jaku sliku savremenog sveta. „Od kamernog sveta emocija, o kojima se govori moćno i sugestivno, preko nesmirene slike zavičaja koja je s druge strane bilo kakvog opšteg mesta, Tanja Stupar Trifunović je stigla do kritički izoštrene slike društva i sveta u kome je post-istina smenila istinu, u kome su osvajači pred gradovima, a poraženi u svakome od nas, u kome sloboda više nema ni cenu ni trajnost, dok se jedinka uvek ispočetka suočava sa zahtevom: Ponekad treba izmisliti svijet ispočetka“, kaže Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari