Bentley slavi – 70. godišnjica Continentala

Danas je srce Bentleyjeve game model Continental GT i on je, kao što bismo mogli i očekivati, inspirisan veličanstvenom istorijom i dizajnom modela R-Type Continentala, legendarnog modela koji ove godine slavi 70. godišnjicu od predstavljanja.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 29.05.2022.

15:00

Bentley slavi – 70. godišnjica Continentala
Foto: Bentley

Prve isporuke R-Type Continentala su obavljene 1952. godine i u to vreme je bio najbrži četvorosed na svetu, a takođe je bio i najskuplji serijski automobil koji je tada koštao 6928 funti.

U današnjem novcu to bi otprilike bilo 140.000 funti, ali ni to nije dobar pokazatelj tadašnje vrednosti ovog Bentleya koji je vredeo - kao četiri prosečne kuće u Engleskoj.

Međutim, ko je mogao da si ga priušti, za taj novac je dobio prilično impresivan automobil, navodi Jutarnji.hr. Inspirisana Bentleyevim predratnim eksperimentima s aerodinamikom, kompanija je odlučila da napravi elegantni coupe baziran na R-Type Bentley limuzini.

Dobijeni model je bio prvi u svojoj istoriji koji je nosio naziv "Continental".
Foto: Bentley
Kao i R-Type, Continental je pokretao 4,56 litarski redni šestocilindraš od 155KS umesto standardnih 142KS, a menjač je imao veći konačni odnos u menjaču. Te promene su se kombinovale da bi nastao automobil koji je u proseku mogao da postigne brzinu od 190 km/h tokom pet krugova na stazi Montlhéry u blizini Pariza.

Bentley je napravio samo 208 primeraka R-Type Continentala, što ga čini jednako retkim prizorom u svoje vreme kao i sada. Od toga, 193 karoserije je napravio HJ Mulliner, pet je napravio Franay, tri Graber, a jednu Farina, dok je Park Ward napravio četiri dropheada i dva coupea.

Bentley piše da je, kada je radio na luksuznom coupeu za novu eru od ere 2003. godine, namerno izabrao naziv Continental. Dizajn novog vozila nije samo inspirisan R-Type Continentalom, već je njegova tvrdnja da je najbrži četvorosed na svetu takođe direktan omaž automobilu iz 1952. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: