Film, festival i Kan: Glavna nagrada za film Trougao tuge

Trougao tuge Rubena Estlund dobio Zlatnu palmu na prestižnom filmskom festivalu.

BBC

Izvor: B92

Nedelja, 29.05.2022.

11:32

Film, festival i Kan: Glavna nagrada za film Trougao tuge
Reuters

Oštra društvena satira dugom scenom povraćanja, osvojila je glavnu nagradu na Kanskom festivalu.

Film Trougao tuge (Triangle of Sadness) Rubena Estlunda koji donosi priču o tome kako neočekivani događaji narušavaju status modela i ultra bogatih ljudi u subotu je nagrađen Zlatnom palmom.

Ovo je druga nagrada na Kanskom festivalu. Prethodno je nagrađen 2017. za film Skver (The Square).

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Južnokorejac Park Čan-Vuk.

Park, poznat po trileru Stari momak (Oldboy) iz 2003. godine, pobedio je sa erotskim krimi filmom Odluka o odlasku (Decision to Leave).

Bila je ovo važna noć za Južnu Koreju, a nagradu za najboljeg glumca poneo je Song Kang-Ho za ulogu u filmu Broker (Broker). Song je privukla međunarodnu pažnju ulogom u Oskarom nagrađenom filmu Parazit (Parasite) 2019.

Estlund, koga su prozvali "kraljem jeze", rekao je novinarima da je želeo da snimi film koji će naterati ljude da pričaju.

"Kada smo počeli da snimamo ovaj film, mislim da smo imali jedan cilj, da zaista, zaista pokušamo da napravimo uzbudljivo ostvarenje za publiku i donesemo sadržaj koji podstiče razmišljanje", rekao je Estlund.

"Želeli smo da ih zabavimo, želeli smo da sami sebi postavljaju pitanja, želeli smo da posle projekcije izađu i imaju o čemu da razgovaraju."

Njegov film je svakako izazvao reakciju publike, a novinska agencija AFP napominje da je jedna scena tokom premijere "ostavljala gledaoce da ili umiru od smeha ili da pozelene".

Trougao tuge počinje sa dva modela, koje glume britanski glumac Haris Dikinson i Južnoafrikanac Čarlbi Din, koji odlaze na luksuzno krstarenje.

Ali zbog neočekivanih događaja nađu se na cedilu, sa potrebom da prežive preokrenuvši društveni poredak.

Zabavni magazin Varajati napominje da dok vas film "nasmeje", Estlund "takođe tera na razmišljanje".

"Bez obzira na to kojom se sferom bavi, mi ćemo svet videti drugačije", piše u recenziji.
Park Èan-Vuk/EPA
Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: