Linkovi

Nestao avion u Nepalu sa 22 putnika


Prodaja karata aviokompanije Tara Er čiji je avion nestao na letu za Džomsom
Prodaja karata aviokompanije Tara Er čiji je avion nestao na letu za Džomsom

KATMANDU - Avion privatne avio kompanije u Nepalu nestao je sa 22 putnika i člana posade. Aviokompanija je saopštila da su u avionu bila četiri Indijca, dva Nemca i 16 Nepalaca, uključujući tri člana posade. Sedam putnika su bile žene.

Avion kompanije Tara Er poleteo je iz turističkog grada Pokhara, koji je oko 125 kilometara udaljen od prestonice Katmandua, i leteo je ka Džomsomu. Sada se ta putanja pretražuje helikopterima, ali je obustavljena privremeno zbog loših vremenskih uslova.

„Jedan helikopter za pretragu vratio se u Džomsom zbog lošeg vremena, ali nije locirao avion. Helikopteri su spremni da polete u potragu iz Katmandua, Pokare i Džomsoma kada se vremenski uslovi poprave. Vojni i policijski timovi za pretragu krenuli su prema mestu“, navodi se u saopštenju Uprave za civilno vazduhoplovstvo Nepala.

Avion je izgubio kontakt sa kontrolnim tornjem pet minuta pre nego što je trebalo da sleti u Džomsom, rekao je zvaničnik aviokompanije pod uslovom da ostane anoniman.

Avion kompanije Tara Er kakav je nestao u Nepalu
Avion kompanije Tara Er kakav je nestao u Nepalu

Policijski zvaničnik Prem Kumar Dani rekao je da je tim za spasavanje i potragu poslat u oblast blizu planine Daulagiri, sedmog najvišeg vrha na svetu sa 8.167 metara.

Nepal ima istoriju avionskih nesreća. Vreme se često može iznenada promeniti, a piste se obično nalaze u teško dostupnim planinskim oblastima.

Početkom 2018. avion US-Bangla Erlajnsa iz Dake za Katmandu srušio se pri sletanju i zapalio, pri čemu je poginula 51 osoba.

Svih 167 ljudi u avionu Pakistan Internešnal Erlajnsa poginulo je kada je avion udario u brdo, dok je pokušavao da sleti u Katmandu. Ova nesreća se dogodila 1992.

XS
SM
MD
LG