29. maj  2022. 08.07  →  23.10 | Izvor: Tanjug, RTS, B92

Zvezdi drama protiv Partizana - na korak od odbrane titule

BEOGRAD -

Košarkaši Crvene zvezde savladali su ekipu Partizana sa 85:81 u drugom meču finala ABA lige. Crveno-beli vode sa 2-0 u finalnoj seriji i na korak su od odbrane titule regionalnog šampiona.

Novu, veoma bitnu pobedu pred svojim navijačima upisali su izabranici Dejana Radonjića.

derbi2

Crvena zvezda je odbranila domaći teren u finalnoj seriji ABA lige, pa je povela sa 2-0 protiv Partizana.

U veoma uzbudljivom i do poslednje sekunde neizvesnom meču, aktuelni šampion regionalnog prvenstva imao je više kvaliteta i jače živce.

Partizan je nešto bolje ušao u meč, ali je Zvezda brzo preuzela kontrolu.

Prednost crno-belih na startu meča iznosila je 9:5, ali je usledila serija Zvezde u iznosu od 14:0, kojom je tim Dejana Radonjića stigao do dvocifrene prednosti.

Napadački veoma raspoložena bila je Crvena zvezda, koja je nakon 10 minuta košarke ubacila 29, a primila 18 poena.

Partizan je pokušao u nekoliko naleta da se vrati rezultatski u meč, ali je Zvezda imala odgovor na to, pa je prednost domaće ekipe varirala između osam i 12 poena.

Crno-beli su sredinom druge četvrtine ušli u problem sa ličnim greškama, pošto su Panter i Ledej imali po tri faula.

Ipak, Partizan se ni u jednom trenutku utakmice nije predavao, već konstantno pokušavao da ibriše dvocifreni zaostatak.

Na poluvreme je Zvezda ponela sedam poena prednosti, a rezultatskom klackalicom u trećoj deonici Partizan je prvo prišao na pet poena, da bi nakon 30 minuta košarke Zvezda ponovo imala osetnijih devet razlike.

kalinic3

Incident u Pioniru: Košarkaši Zvezde branili igrače Partizana

Po završetku druge utakmice finala plej-ofa ABA lige između Crvene zvezde i Partizana došlo je do incidenta, pošto su navijači domaćeg tima napali igrače crno-belih na putu ka svlačionici.

Košarkaš Partizana Matijas Lesor je teško podneo poraz svog tima, a onda je otišao do tribine i ušao u verbalni sukob sa navijačima Crvene zvezde.

Navijači Zvezde su pokušali da probiju zaštitnu ogradu, a gađali su košarkaše Partizana raznim predmetima.

Košarkaši Crvene zvezde su stali između navijača i igrača Partizana i na taj način sprečili fizički sukob.

Igrači crno-belih su otišli u svlačionicu kada se situacija primirila, ali su crno-beli ispraćeni psovkama sa tribina.

Poslednja četvrtina donela je pravu dramu.

Zvezda je imala periode u kojima je u velikoj meri napadački bila inferiorna, što su crno-beli znali da iskoriste.

Partizan je uspeo da prvo potpuno nadomesti zaostatak, a onda na krilima Avramovića i Lesora, šest minuta pre kraja, stekne vođstvo, prvi put posle uvodnih 9:5.

Zvezda je živnula, što joj je bilo neophodno i pre svega odličnom odbranom, a potom i dobrim odlukama Kalinića, Mitrovića i Holinsa na drugoj strani, vratila vođstvo na njenu stranu.

U poslednji minut ušlo se sa tri poena prednosti za tim Dejana Radonjića, a nakon polovičnih slobodnih bacanja Ivanovića, rezutlat na 11 sekundi do kraja bio je 84:79 za Zvezdu.

Usledio je faul Lazića, koji je bio pre ubacivanja lopte sa strane, pa su arbitri pokazali nesportsku ličnu.

Partizan ima za čim da žali, pošto su u najbitnijim momentima mašili slobodna bacanja, od čega je najvažnije promašio Ledej.

Zvezda je uspela da potom prevede loptu, poentira i postavi konačan rezultat.

Najefikasniji u redovima crveno-belih bili su Kalinić sa 25, Mitrović sa 14 i Ivanović sa 12 poena.

Kod Partizana istakli su se Avramović sa 21, Lesor sa 18 i Mur sa 14 poena.

Zvezda u finalnoj seriji vodi sa 2-0, pa će u narednom meču imati priliku da odbrani trofej šampiona ABA lige.

Nakon dve utakmice u kojima su crveno-beli bili domaćini u dvorani "Aleksandar Nikolić", očekuje nas bar jedan meč u kojem će Partizan imati svoju publiku.

Obradović: Najvažnije je da budeš čovek, nemam komentar 

Trener Partizana Željko Obradović zadovoljan je prikazanim na parketu uprkos novom porazu njegove ekipe u finalnoj seriji ABA lige.

Obradović je istakao nameru da se pitanje šampiona ne reši u narednom meču.

"Čestitam Crvenoj zvezdi na još jednoj pobedi i mojim igračima na izvanrednoj utakmici. Apsolutno sam zadovoljan kako smo igrali, veoma hrabro, borili se do zadnjeg atoma snage. Daćemo sve od sebe da se serija nastavi",rekao je Obradović.

kalinic, obradovic, derbi

Trener crno-belih je bio na meti uvreda navijača Zvezde, kao i sportski direktor Zoran Savić i Aleksa Avramović između ostalih.

"Ako vratite malo unazad na dan kada sam došao u Partizan, rekao sam da ću jedna od stvari koje ću pokušati da uradim jeste da se stvari relaksiraju. Ne želim nikakav komentar da pravim. Uvek sam se ponašao prema svima korektno i nastaviću tako. Mislim da je to važnije od svega i rezultata – da budeš čovek",jasan je Obradović.

Odmah zatim je upitan šta se desilo po okončanju meča.

"Nemam komentar. Ja se bavim timom i onim što se dešava na parketu",kratak je bio Obradović.

Partizan je imao priliku za pobedu, ali je Matijas Lesor, nakon namerno promašenog slobodnog bacanja, nagazio liniju i poklonio loptu.

"To je bila odluka u dogovoru sa njim, ali ne način na koji je to uradio. Jasno je da igrač koji izvodi bacanje ne može na skok, sem ako mu se direktno odbije u ruke. Ja nikad u životu nisam analizirao zadnji napad ili zadnji šut ili odbranu. Zadnja lopta je uvek klackalica. Jednom ćeš da dobiješ, jednom da izgubiš. Lesoru čestitke na velikoj požrtvovanosti koju je pokazao",zaključio je Obradović.

Radonjić: Nimalo lako protiv dobrog Partizana

Trener košarkaša Crvene zvezde Dejan Radonjić rekao je da je ekipa ispunila cilj tako što je posle prve dve utakmice povela sa 2:0 u finalu plej-ofa ABA lige.

"Partizan je bio večeras drugačiji nego u prvom meču. Bez obzira što smo imali vođstvo na startu, bilo je evidentno da će biti teška utakmica. Tokom meča smo imali određenih situacija u kojima smo mogli bolje da reagujemo i dobre stvari iz odbrane valorizujemo kroz pametniji napad. Ali nije to nimalo lako bilo protiv dobrog Partizana",rekao je Radonjić na konferenciji za novinare posle utakmice.

Zvezda je u finalu plej-ofa ABA lige povela protiv Partizana sa 2:0, pošto je večeras pobedila sa 85:81. U prve dve utakmice crveno-beli su bili domaćini, a u narednom duelu Partizan će igrati pred svojim navijačima.

"Ušli smo u poslednju četvrtinu tako što nas je posle nekog vremena Partizan stigao i prestigao, tu smo dobro reagovali, kad je bilo potrebno uspeli smo da budemo nešto mirniji, nađemo dobra rešenja u napadu i dođemo do 2:0, što nam je bila želja",naveo je Radonjić.

Treća utakmica u kojoj će Partizan biti domaćin, igra se u sredu od 20.30.

"Potpuno smo svesni da će navijači Partizana dati veliku podršku svom timu da nas savlada. Nisam video o čemu se radi na kraju, dao sam sve od sebe da se tokom meča i na kraju, stvari privedu kraju",rekao je Radonjić.

Tagovi