');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

ARTILJERIJA, TAKTIKA I "FRANKENŠTAJNOVE SNAGE" I Rusija i Ukrajina nižu pobede i poraze u ratu, ali ovo bi moglo da PREOKRENE BALANS

Ruski rat u Ukrajini postaje sve teži i krvaviji, pri čemu svaka strana iscrpljuje drugu do krajnjih granica. I Kijev i Moskva tvrde da su nedavno postigli uspehe na bojnom polju. Ali oni su pretrpeli i neuspehe.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Ukrajina Foto: Evgeniy Maloletka, Felipe Dana, efrem lukatsky / Tanjug/AP
Ukrajina

Kada se sve uzme u obzir, Rusija je i dalje dominantna sila i ima značajnu vojnu moć - iako joj ona nije donela brze pobede kako je planirano. Bi-Bi-Si je napravio detaljan pogled stvari koje bi mogle da nagnu balans u korist bilo koje od strana.

Dobici i gubici

Na severu, ukrajinska kontraofanziva je uspešno potisnula ruske snage iz grada Harkova. Na jugu, Rusija je očistila poslednje džepove otpora u lučkom gradu Marijupolju. Obe akcije su bile skupa u smislu vojnih i civilnih žrtava, ali se ni jedna ni druga neće pokazati odlučujućim.

Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Ono što se dogodilo u Marijupolju i Harkovu predstavlja plimu i oseku ovog sukoba. Taj obrazac smene dobitaka i gubitaka sada se ponavlja na istoku zemlje, piše Bi-Bi-Si.

Rusija ostvaruje mali, ali stabilan napredak u Donbasu, trenutnom žarištu njene ofanzive. Ali je takođe pretrpela neuspehe, poput uništenja desetina ruskih oklopnih vozila koja pokušavaju da pređu reku Severski Donjec.

Prednost Rusije – artiljerija

Na istoku, strane razmenjuju teške udarce artiljerijom. Ben Bari, bivši brigadir britanske vojske, koji je sada u Međunarodnom institutu za strateške studije, kaže da će tako biti i u bici na Donbasu.

Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Profimedia

On predviđa da će artiljerija biti glavni uzrok žrtava na obe strane u narednim nedeljama i mesecima. Zapadni zvaničnici su istakli značajne ruske gubitke, ali su bili manje voljni da daju procene ukrajinskih žrtava.

Ukrajina sada dobija teško naoružanje koje isporučuje Zapad, uključujući američke haubice M777. Takođe su joj poslati kontra-artiljerijski radarski sistemi koji pomažu u pronalaženju i gađanju ruskih artiljerijskih linija. Ali Ukrajina je i dalje nadjačana i, ako se to ne promeni, tas na vagi bi mogao da pretegne na stranu Rusije.

Taktika

Rusija koristi svoju artiljeriju i raketne bacače da veže ukrajinske snage koje su ukopane duž dobro pripremljenih odbrambenih linija. Rusija vrši pritisak iz dva glavna pravca – od Izjuma na severu i sa zapada oko grada Severedonjecka. Napravili su određeni napredak u oba smera.

Foto: Vladimir Gerdo TASS / Profimedia

Analitičari kaže da se čini da Rusija "pokušava da iskrvari Ukrajinu“ primoravajući je da koncentriše svoje snage na ključnim tačkama, koje potom mogu da budu gađane ruskom artiljerijom. Vojni analitičari veruju da je Ukrajina zbog toga verovatno pretrpela značajne žrtve.

Međutim, Ukrajina će i dalje moći da koristi urbana područja u Donbasu da uspori napredovanje Rusije. Borbe u gradovima, kao što se pokazalo tokom ovog rata, idu u prilog braniocu.

Pročitajte još

Kao i u Marijupolju, Rusija će verovatno pokušati da smanji otpor sa sada već poznatim obrascem upotrebe masovnih artiljerijskih udara sve dok ne ostane malo toga za odbranu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je već rekao da je istočni region Donbas "potpuno uništen“ i opisao život tamo kao "pakao“. Biće još gore, piše Bi-Bi-Si.

Ruske "Frankenštajnove snage"

Međutim, vojni eksperti i dalje veruju da Rusiji nedostaje broj vojnika koji joj je potreban za značajan napredak na istoku. Malo je verovatno da će preraspoređivanje postojećih snaga u Harkovu i Marijupolju napraviti razliku.

Foto: str / EPA;

Džek Votling, iz Кraljevskog instituta za ujedinjene službe, kaže da Rusiji još uvek nedostaje ljudstva, a posebno pešadije. Rusija je pokušala da rekonstruiše i kombinuje neke od svojih desetkovanih jedinica, nazvanih "Frankenštajnove snage“.

Кohezija jedinica i moral umornih i iscrpljenih trupa će verovatno biti još lošiji. Nedavna procena obaveštajnih službi britanskog ministarstva odbrane zaključila je da su ruski komandanti suočeni sa pritiskom da brzo postignu rezultate i kao rezultat toga verovatno će preraspodeliti snage bez adekvatne pripreme.

Ministarstvo je saopštilo da to rizikuje "dalji pad". Već se tvrdi da je Rusija izgubila oko trećine svojih početnih snaga za invaziju. Procena uključuje poginule i ranjene trupe, kao i uništenu ili oštećenu opremu.

Foto: Roman Pilipey / EPA;

Votling kaže da Rusija pokušava da reši ove nedostatke, između ostalog, mobilizacijom rezervista starijih od 40 godina i nuđenjem kratkoročnih ugovora za popunjavanje svojih redova. Ali obuka i obnova vojske zahtevaju vreme.

Rusija se takođe pokazala ranjivom na ukrajinske napade na linije snabdevanja. Ali kapacitet Ukrajine da to uradi će verovatno biti ograničen ako najveći deo njenih snaga ostane vezan na odbrambenim pozicijama.

Dugi rat

Niko ne misli da će se ovaj rat brzo završiti. On još nije u potpunom zastoju, jer Rusija i dalje napreduje, mada veoma sporo. Ali, malo je verovatno da će ishod ovog rata zavisiti samo od vojne moći.

Foto: shutterstock

Votling kaže da Rusija takođe koristi ekonomske i političke poluge kako bi nanela što više štete Ukrajini. Iako je ruska ekonomija pogođena zapadnim sankcijama, ukrajinska će verovatno trpeti još više.

Očekuje se da će se BDP Rusije smanjiti za 12% tokom sledeće godine, ali bi ukrajinski BDP mogao pasti za 50%. Ruska blokada Crnog mora takođe nanosi značajnu štetu.

Votling kaže da bi se nastavak ekonomske, kao i vojne podrške Zapada mogao pokazati presudnom. Postoji šansa da će interesovanje javnosti za rat opadati što duže on traje – baš kao što je bilo posle 2014. godine kada je Rusija anektirala Кrim, a separatisti koje podržava Rusija prvi put zauzeli delove Donbasa.

Zapadne vlade sada takođe moraju da brinu o sopstvenim domaćim izazovima, uključujući rastuću inflaciju, cene gasa i nafte i krizu životnog standarda.

Кada se zima približi, vojskama će biti teže da se bore. Takođe bi moglo bitti teže za svet da prebrodi ekonomsku oluju.