Kako su se sve sretali Vučić i Putin 1foto EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

U svim po vlast Aleksandra Vučića prelomnim trenucima, do izražaja je dolazila bliskost sa ruskom predsednikom Vladimirom Putinom.

NJihov razgovor u nedelju o obnovi gasnog sporazuma i povoljnoj ceni ruskog gasa za Beograd, koji je najavio predsednik Srbije, trebalo bi da se odigra kao nastavak u nizu dosadašnje saradnje, a evo i njene kratke hronologije.

2014.

Neposredno posle izbora u martu, na kojima je Aleksandar Vučić od prvog potpredsednika vlade i ministra odbrane, postao premijer, objavljena je kratka vest da je posetio Moskvu privatno, radi kardiološkog pregleda.

Mediji su spekulisali da je Vučić u Rusiji dogovarao ostanak Ivice Dačića u Vladi, koji je tada u svojstvu premijera i ministra policije bio pod velikom aferom „Miša Banana“, odnosno dovođen je u posrednu vezu sa narko grupom Darka Šarića. Šarić se u martu predao pravdi, i sproveden je u Srbiju sa nepoznate lokacije, spekulisalo se iz Dominikanske Republike.

U tim danima je vojska Ruske Federacije zauzela Krim, a u Ukrajini je počev od jeseni 2013. trajala promena vlasti, demonstracije i nemiri, poznati kao Evromajdan.

U Srbiji je 16. oktobra održana vojna parada ispred Palate Srbije, kojoj je prisustvovao Putin. On se u Beogradu zadržao oko šest sati, a tvrdilo se da je parada u slavu 70. godišnjice oslobođenja u Drugom svetskom ratu i ulaska Crvene armije pomerena sa 20. oktobra, zato što je Putinu tako odgovaralo, jer je posle parade otišao da se sretne sa kancelarkom Angelom Merkel.

Takođe, tada nije došlo do potpisivanja dogovora o gradnji Južnog gasnog toka, zbog odustajanja Bugarske.

Kako su se sve sretali Vučić i Putin 2
foto: Vlada Srbije

2015.

Aleksandar Vučić kao premijer, u jesen vodi, ministre Dušana Vujovića, Zoranu Mihajlović, Bratislava Gašića, Aleksandra Antić, Vanju Udovičića, Željka Sertića, Snežanu Bogosavljević Bošković i Nebojšu Stefanovića, na poslovni forum u Moskvi. Izjavljuje da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, koje joj je uvela EU, zbog pripajanja Krima Ruskoj Federaciji.

2016.

Posle vanrednih parlamentarnih i redovnih lokalnih izbora u Srbiji, kao mandatar Vučić se sastaje sa Putinom u Moskvi, a mediji prenose opet da je reč o privatnoj poseti. Ruske agencije prenose Putinovu izjavu da će u novoj vladi Srbije, kakav god bio njen sastav, dostojno mesto zauzeti ljudi koji pridaju značajnu pažnju razvoju odnosa između Srbije i Rusije.

U oktobru, na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, dešava se „pokušaj državnog udara na izborni dan“, a Vučić na pres konferenciji u Beogradu podržava mogućnost upletenosti Rusije kroz izraz „faktor inostranosti“. U medijima se pojavljuje spekulacija da je ruski bezbednjak Nikolaj Patrušev u Beograd došao kako bi odveo dvojicu ruskih agenata, koji su organizovali navodni nasilni pokušaj rušenja Mila Đukanovića i DPS-a.

2017.

Vučićeva zvanična državna poseta Moskvi na Svetog Nikolu je možda najviše upamćena u javnosti, zbog njenog neformalnog dela i prizora „davljenja kučeta“. Naime, Vučiću je tokom obilaska Instituta perspektivne tehnologije u Moskvi, pokazan eksperiment sa psom zaronjenim u specijalnu tečnost bez azota, koji je posle „davljenja“ čudesno oživeo.

„Pas, koga su ruski naučnici zaronili u neku čudnu posudu ne samo da je preživeo, nego je bio dobre volje, što me je iznenadilo“, izjavio je Vučić. U srpskoj javnosti bilo je komentara da je reč o simboličnoj poruci predsedniku Srbije, šta ga čeka ukoliko izigra poverenje ruske vlasti.

Vučić je tokom te posete dogovarao i nabavku ruskih aviona „MIG“, a tom posetom pratkično je Putin i otpočeo kampanju za reizbor na predsednički mandat, na izborima u martu 2018.

Kako su se sve sretali Vučić i Putin 3
FoNet/Instagram predsednika Srbije

2018.

Vučićeva poseta u oktobru, ostavila je prostor za nagađanje da postoji opadajuća bliskost i nezadovoljstvo njime u Kremlju. Osnova tih nagađanja je bio prazan protokol prvog dana posete, kao da je namerno ostavljen da čeka. Tog prvog dana, zabeležen je samo Vučićev susret sa poznatim glumcem Milošem Bikovićem u moskovskom restoranu.

Ipak, Vučić je uspeo da se izbori i za „after parti“, da ga Putin primi i na radnom doručku, dan posle zvaničnih razgovora. Mediji su prenosili da je ruski predsednik razočaran Vučićevom idejom o razgraničenju i podeli Kosova koji se pripremao u dogovoru sa administracijom Donalda Trampa, budući da bi takav sporazum vodio ulasku Srbije u NATO.

To leto upamćeno je i po tome što je portparolka ruskog MSP Marija Zaharova posetila sabor u Guči, na poziv Ivice Dačića, ministra spoljnih poslova, kopredsedavajućeg komiteta za saradnju Srbije i Rusije, i prijatelja ministra Sergeja Lavrova.

2019.

Januar 2019. obeležile su tri kratke reči „Spasiba za družbu” kojima je Putin ispred hrama Svetog Save na Vračaru 17. januara pozdravio skup u organizaciji SNS, pomogavši Aleksandru Vučiću da učvrsti svoju poljuljanu vlast. U Srbiji su od decembra trajale antirežimske demonstracije „Stop krvavim košuljama“ kasnije nazvane „Jedan od pet miliona“. Objavljen i snimak iz crkve kako Vučić moli patrijarha Irineja kod oltara, da zatraži od ruskog predsednika, da se obrati okupljenim ispred hrama. Putin je Vučića odlikovao ordenom „Aleksandar Nevski“.

Kako su se sve sretali Vučić i Putin 4
Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Ipak 2019. se završila sasvim drugačije – aferom „Krušik“ kojom je ministar Nebojša Stefanović doveden u vezu sa prodajom oružja posredstvom SAD, onima koji su se u Siriji i na Bliskom istoku borili protiv ruske vojske. A nastavila se aferom „ruski špijun“ – snimkom ruskog obaveštajca kako „plaća za informacije“ srpskom penzionisanom oficiru, na parkingu u Zemunu.

U decembru su se Vučić i Putin sreli u Sočiju u rezidenciji ”Bočarov ručej”. Vučić je objavio da je od Putina dobio na poklon pušku kralja Milana Obrenovića iz 19. veka. Tumačeno je da Rusi vole da poklone takve stvari koje nabave na aukcijama, ali tumačilo se i da je ta puška poslednji put u Beogradu viđena kada je svrgnuta dinastija Obrenović, ubistvom kralja i kraljice.

2020.

Ova je godina već bila mirnija u odnosima, već i zbog pandemije kovida koja je zavladala svetom. Vučić je u Moskvi bio i u junu 2020. u počasnoj loži, na paradi na Crvenom trgu, uprkos korona virusu i bez maski. Snimljeno je i prisustvo rođenog brata predsednika Srbije Andreja Vučića, a deo javnosti postavljao je pitanje, u kom svojstvu je on mogao da bude u VIP loži.

Parada se održavala kao prikaz Putinove snage neposredno pre nego što su se građani Rusije na referendumu izjašnjavali o ustavnim promenama. Tim izmenama su Putinovi predsednički mandati „poništeni“ i on može ponovo biti reizabran (2024. i dalje).

Kako su se sve sretali Vučić i Putin 5
Foto: EPA/EFE/
ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN

2021.

Na sastanku u Sočiju, koji je takođe zbog i dalje tinjajuće pandemije, održan u svedenim uslovima, objavljeno je da je produžen gasni aranžman, i da će Srbija dobijati gas po najpovlašćenijim cenama. Putin je Vučiću poželeo uspeh na narednim izborima u aprilu. Vest o ceni gasa je u provladinim medijima objavljena kao Vučićev trijumf.

U javnosti su se pojavila tumačenja da je po desetogodišnjem ugovoru koji je istekao krajem 2021, predviđeno da šest meseci može važiti stara cena dok se ne sklopi novi ugovor. Različite su verzije ko je pravi tvorac tog aranžmana Petar Škundrić, socijalista i nekadašnji ministar energetike, ili Zorana Mihajlović, čiji potpis navodno stoji na ugovoru iz 2012.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari