Najnovije vesti
Vesti Novi Sad
UOBRAŽENA LEPOTICA Evo zbog čega su ovu zgradu Novosađani nazvali "Karingtonka" i ŠTA KRIJE NJENA GRADNJA (FOTO)

UOBRAŽENA LEPOTICA Evo zbog čega su ovu zgradu Novosađani nazvali "Karingtonka" i ŠTA KRIJE NJENA GRADNJA (FOTO)

Palata NIS-a, među Novosađanima poznata još i pod imenom "Karingtonka", nalazi se preko puta Limanskog parka, na uglu Bulevara oslobođenja i ulice Narodnog fronta.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Pozdravlja nas na ulazu u grad sa mosta Foto: Gradske info / Gradske info
Pozdravlja nas na ulazu u grad sa mosta

Ovaj monumentalni objekat, smešten na ulasku u Novi Sad sa strane Mosta slobode, na posmatrača ostavlja jak utisak svojim proporcijama, završnom obradom i parternim uređenjem sa velikom fontanom.

Zgrada NIS-a, koju su u međuvremenu prozvali i Karingtonka po popularnoj seriji Dinastija, jeste jedna pomalo uobražena lepotica koja svojim skupim izgledom, ali i visokim parterom ne komunicira najbolje sa gradom.

Izgradnja NIS-a
Foto: UGZINS / Ustupljene fotografije
Izgradnja NIS-a

Ona odskače od okruženja u kojem je smeštena, odnosno jednoobrazne betonske arhitekture iz doba socijalizma.

Iako je na početku trpela oštru kritiku od strane Novosađana, sugrađanima je vremenom ova zgrada prirasla srcu i postala jedan od novosadskih toponima.

Idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje poslovno-administrativnog bloka na Bulevaru oslobođenja izabrano je na konkursu, u konkurenciji 12 radova.

Beogradskom preduzeću "Energoprojekt" poverena je izrada glavnog projekta, dok je radove, zajedno sa mnogobrojnim podizvođačima, izvelo novosadsko građevinsko preduzeće "Neimar".

Pogled na zgradu u izgradnji
Foto: UGZINS / Ustupljene fotografije
Pogled na zgradu u izgradnji

Gradnja zgrade NIS-a započeta je maja 1989. godine, ali je zbog inflacije i ratnih dešavanja u Jugoslaviji stala početkom devedesetih godina, pa je objekat zvanično završen tek 1998. godine.

Predračunom je planirana svota za izvođenje radova iznosila 95 miliona dolara, ali je do kraja završetka radova na objektu, zbog pomenutih okolnosti, taj iznos znatno uvećan.

Fasada zgrade obložena je "buktal pločama" i proizvod su jedne nemačke firme. Upravo ova zgrada je prvi objekat kod nas na kojem su upotrebljene. Proces izrade ploča je strogo čuvana poslovna tajna.

Impozantna u svim vremenima
Foto: UGZINS / Ustupljene fotografije
Impozantna u svim vremenima

Prozorski otvori zatvoreni su sa dve vrste stakla, "anteliosilver" refleksnim i kaljenim emajliranim staklima.

Ispred objekta smeštena je reprezentativna kružna fontana, koja (tokom letnjih meseci, kada je u funkciji) svojim mlazovima vode doprinosi grandioznosti objekta.

U suterenu se nalaze garaže na dva nivoa, restoran za 2.000 korisnika i rashladne komore.

Na prvim spratovima i u parteru smešteni su kongresna dvorana, sala za sednice i nekoliko kabineta, dok su na gornjim spratovima raspoređene mnogobrojne kancelarije.

Velika sala, kapaciteta 355 mesta, opremljena je savremenim multimedijalnim prezentacionim sistemom, dopunskim ozvučenjem, prevodilačkim sistemom za sve učesnike (4 jezika), govornicom i stolom za predstavništvo sa A/V monitoringom, sistemom za efekte i regulaciju osvetljenja sale i scene, instalacijom za direktne TV prenose i snimanja, scenskom tehnikom.

Dok su trajale pripreme za gradnju
Foto: UGZINS / Ustupljene fotografije
Dok su trajale pripreme za gradnju

Mala sala, kapaciteta 88 mesta, opremljena je multimedijalnim prezentacionim sistemom, dopunskim ozvučenjem, konferencijskim sistemom sa mogućim simultanim prevođenjem, govornicom i stolom za predsedništvo sa A/V monitoringom i internet konekcijom, sistem za regulaciju osvetljenja sale.

Bilo je najava da bi se ove sale mogle učiniti dostupnim široj javnosti, ali ta ideja za sada nije sprovedena u delo.

Kuriozitet vezan za ovu zgradu je da ona nikada zapravo nije završena do kraja.

Prema rečima arhitekte, nikada nije izgrađeni severni blok sa trgom, šetalištem i radnjama, kojim bi se ova zgrada povezala sa Novosađanima.

Upravo na tom mestu nikao je tržni centar Merkator.

NIS i Merkator
Foto: Gradske info / Gradske info
NIS i Merkator

Ova zgrada je simbol jedne epohe, a kada je građena i useljena bila je ispred svog vremena.

Do današnjeg dana, NIS-ova zgrada može da parira savremenim poslovnim zgradama, koje su u međuvremenu izgrađene duž Bulevara oslobođenja.

Upotrebljeni materijali su izdržali test vremena, a oprema i prateći sistemi i dalje dobro funkcionišu, pišu gradskeinfo.