Dim i smrad prekrili Temerin i Sirig: Požar na deponiji i dalje gori, pojedini se evakuišu

Treći dan od izbijanja, požar na deponiji u Temerinu još uvek nije ugašen, a dim je prekrio neselje.
Dim i smrad prekrili Temerin i Sirig: Požar na deponiji i dalje gori, pojedini se evakuišu
Foto: 021.rs

Najbliži stanovnici, udaljeni nekoliko stotina metara od deponije, pakuju se kako bi se evakuisali jer je život postao nepodnošljiv, poručuju za 021.rs u Ekološkoj inicijativi Temerin.

Kako dodaju aktivisti, nadležni se nisu mnogo mešali u gašenje požara koji je izbio u sredu uveče. Požar nije gašen vodom, ali ni zemljom, kako je ranije najavljeno, već je sve prepušteno vremenskim prilikama.

Velika nesanitarna deponija između Temerina i Siriga služi za odlaganje raznog otpada, pa tako i animalnog, što je moglo da se oseti u sredu iz smrada koji se s deponije širio naseljem. Mesna zajednica Sirig je u petak ujutro putem društvenih mreža poručila građanima da ne napuštaju domove ukoliko ne moraju.
 
"Zbog jugoistočnog vetra koji će danas duvati, u Sirigu će biti dima sa požara na deponiji. Shodno tome savetujemo građanima da ne otvaraju prozore, te da smanje boravak na otvorenom prostoru", navodi se u poruci Mesne zajednice Sirig, poslate u petak.
 
U petak je održana sednica Štaba za vanredne situacije Opštine Temerin. Predsednik Opštine Temerin Mladen Zec poručio je da je odlaganje otpada na deponiju - obustavljeno.
 
"Štab za vanredne situacije opštine Temerin sastao se i doneo zaključak kojim je JKP 'Temerin' angažovalo svu potrebnu mehanizaciju i ljudstvo kako bi požar u što kraćem mogućem roku bio zaustavljen, s obzirom na to da je gašenje požara vodom nemoguće, te će morati biti gašen zemljom. Ovom prilikom, zahvaljujem se svima koji učestvuju u zaustavljanju ove vatrene stihije, kao i okolnim opštinama koje će nam ustupiti svoje deponije jer je odlaganje otpada na našu pomenutu deponiju zaustavljeno. Molim sugrađane za razumevanje i strpljenje, radimo sve što je u našoj moći da problem bude što pre rešen", naveo je Zec.
 
Kako se ekipa 021.rs uverila na licu mesta i zabeležila kamerama, u trenutku kad je požar uveliko goreo na deponiji, još uvek su dolazila vozila i odlagala otpad tik do vatre, u gustom dimu. Deponija, inače, sadrži upozorenje o opasnosti od metana.
 
U Ekološkoj inicijativi Temerin tvrde da nikakvih napora da se ugasi požar zapravo nije bilo. I oni su, kao i najbliži stanari, uvereni da se požar namerno izaziva, te da nikakav udar groma nije doveo do vatre i dima koji se, kako napominju, sada oseća sve do početka Temerina.
 
Zbog širenja dima ovim naseljem građani su prethodnih dana zvali i policiju.
  • 2 dana kasnije

    29.05.2022 10:36
    2 dana kasnije očito i dalje gori jer smrdi i u Novom Sadu, na Telepu.
    A gradonačelnik ? Zauzet onim bez LK
  • Savetnik

    29.05.2022 08:15
    Ovo je prvi put u poslednjih godinu i vise dana da gori deponija.Pozar ovih razmera je splet nesrecnih okolnosti. Problem velike kolicine smeca se resava na drugi nacin a ne spaljivanjem.
    A ti koji se zale na smrad,i ti nazovi "ekolozi" iz Temerina,pa i smece iz njihovih kanti je zavrsilo na toj deponiji,pa se ne bune puno kad im se smece odnese ispred kuca.
  • Bilja

    28.05.2022 20:48
    Pa deponija izmedju Djurdjeva I Sajkasa Gori skoro svaki Dan pa niko nista ne preduzima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti