Infrastruktura železnice Srbije planira rekonstrukciju stanice u Zrenjaninu 1Foto:M.Pudar/Danas

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za izradu tehničke dokumentacije i nadzor nad radovima rekonstrukcije i sanacije 55 železničkih stanica u 33 lokalne samouprave, među njima su železničke stanice u Banatu.

Izvodiće se radovi od sanacije stolarije i fasada, zamene krova, nameštaja, sanacije nadstrešnica, preko toplifikacije i zamene elektroinstalacija, do uređenja prostora oko staničnih zgrada.

Vrednost posla procenjena je na 30 miliona dinara, a tender ističe 13. juna.

Kako su naveli, u planu je sređivanje železničkih stanica i staničnih zgrada u različitim gradovima, među kojima su Zrenjanin i Kovačica.

Železnička stanica u Zrenjaninu nalazi se u ulici Dr Vase Savića broj 1. i na njenoj rekonstrukciji rađeno je i prethodnih godina. Prošlog leta menjan je crep na zgradi Glavne železničke stanice u Zrenjaninu.

Nekada je Zrenjanin imao četiri železničke stanice, danas samo jednu jer je ukidanjem linije ka Vršcu i uklanjanjem šina ugašena  i preostala Fabrika stanica.

Današnja glavna železnička stanica izgrađena je na nekadašnjoj obali Begeja, gde su bili smešteni magacini za žito, pa su sa jedne strane bili koloseci za tovarenje robe a sa druge pristan na Begeju, gde su brodovi preuzimali robu iz magacina.

Danas ovim pružnim pravcem idu putnički vozovi za Kikindu i Suboticu, a glavni saobraćaj je transportni na relaciji Pančevo-Elemir.

Više vesti čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari