Šesta po redu šetnja kroz urbanu memoriju Donjeg Dorćola u nedelju, 5. juna 1Detalj s prošlogodišnje šetnje/ BINA /Terazije 2021, Foto : Senja Vild

Tradicionalne vođene šetnje kroz značajne arhitektonske i urbanističke lokacije u Beogradu u okviru programa Beogradske internacionalne nedelje arhitekture održavaju se i ovaj put, a prijave su obavezne i primaju se popunjavanjem formulara na sajtu www.bina.rs, na stranici svake pojedinačne šetnje.

U nedelju, 5. juna na programu je šesta po redu  šetnja “Urbane memorije Donjeg Dorćola”,koja će biti organizovana u tri celine.

O prvom segmentu će govoriti Bojana Ibrajter Gazibara iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda koja će dati osvrt na jevrejsko i otomansko nasleđe i druge važne odrednice koje čine kulturološke slojeve ovog istorijskog dela grada.

O drugom delu, arhitekturi, urbanizmu i nerealizovanim projektima međuratnog perioda govoriće dr Vladana Putnik Prica, sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koordinatorka Docomomo Srbija.

Treći deo, arhitekturu i urbanizam druge polovine 20. veka i savremenu arhitekturu pripremila je dr Dragana Mecanov, istraživačica iz Docomomo Srbija. Šetnja počinje u 10 časova  a okupljanje je ispred Sportskog centra 25. Maj (Tadeuša Košćuška 63).

„Da  li uopšte postoji odrednica Donja Dorćol? Ukoliko postoji, da li je ona geografska, socijalna, kulturološka ili psihološka?“  neka su od pitanja koja pretpostavlja ova ruta šetnje,  navodi na sajtu bina.rs.

Šetnja  ovim delom Beograda je posvećena kulturnim dobrima, njihovoj raznolikosti, značaju, inovativnosti.

Od najstarije kuće u Ulici cara Dušana br. 10, preko značajnih javnih objekata Zgrade Društva Sv. Save i Doma Sv. Save, škola – i Dorćolske osnovne škole i Prve beogradske gimnazije, Parnog kupatila braće Krsmanović, Crkve Sv. Aleksandra Nevskog i Radničkih stanova. Takođe, tu je i neposredna blizina industrijske zone i intrigantna Termoelektrana „Snaga i svetlost”.

Tematske šetnje kroz arhitekturu grada namenjene najširoj publici organizuju se u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, udruženjem DO.CO.MO.MO Srbija, Društvom arhitekata Beograda (DAB), Ženskim arhitektonskim društvom (ŽAD) i drugima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari