Najnovije vesti
Vesti Novi Sad
DOVOLJNO BLIZU I DOVOLJNO DALEKO Kako izgleda život u PREDGRAĐU NOVOG SADA: Po čemu su ova sela uz Dunav POSEBNA

DOVOLJNO BLIZU I DOVOLJNO DALEKO Kako izgleda život u PREDGRAĐU NOVOG SADA: Po čemu su ova sela uz Dunav POSEBNA

Pokraj Novog Sada, ali već odavno sastavni deo grada po sadržajima i mogućnostima, smeštena su tri sela - Veternik, Futog i Begeč, čiji karakteri odaju utisak idealnog miksa urbanih i ruralnih sredina.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Futog - kao sa razglednice Foto: Gradske info / Gradske info
Futog - kao sa razglednice

Uz Dunav, nalaze se mesta koja nude ipak nešto drugačije u odnosu na sva druga sela.

Blic preporučuje

Iako bi mnogi pomislili da se teško pronalazi granica između Veternika i Futoga te da su ta dva mesta spojena, meštani znaju gde se završava jedno selo, a gde drugo počinje.

Foto: Gradske info / screenshot

Futog je za sve poznat po svojoj proizvodnji kupusa, a za Futožane po nasipu na Dunavu i mirnom porodičnom životu.

Može da se ponosi velikom istorijskom podlogom, a meštani svojom kulturom i običajima.

Kao i Veterik i ovo maleno mesto pruža veliki izbor sadržaja potrebnim kako pojedincu tako i porodicama.

Mnogo je kulturno istorijskih znamenitosti, kad bismo nabrajali ispisali bismo mnogo stranica, međutim nekoliko njih se ističe, dovoljno da ih je nemoguće ne spomenuti.

Foto: Gradske info / screenshot

Osim centralne ulice gde se nalazi Kulturni centar, i pravoslavna crkva "Sveti vrači Kozma i Damjan" iz 1776. godine izgrađena u baroknom stilu, Futog je prepoznatljiv po zgradi Poljoprivredne škole i rimokatoličkoj crkvi preko puta.

Foto: Gradske info / Gradske info

Futoški dvorac, danas poznat kao Poljoprivredna škola, izgrađen je u barokno-klasicističkom stilu, a sagrađen od strane grofa Andrije Hadika 1777. godine.

Ukoliko prilazite crkvi sa bilo koje strane primetićete visoke kupole, čiji su vrhovi sa krstovima vidljivi iz velike udaljenosti, pomislićete da je to prizor kao sa razglednice.

Foto: Gradske info / screenshot

Meštani pričaju sasvim neobičan podatak koji glasi da se u zemlji, ispod magistralnog puta prostire tunel koji počinje u Futoškom dvorcu, a završava se u porti rimokatoličke crkve.

Futožani su od vajkada negovali tradiciju vatrogasne službe, tako je i danas, pa bi kao znamenitu građevinu ovog malenog mesta izdvojili i Vatrogasni dom sa svojim tornjem, pišu gradskeinfo.

Pripreme za izgradnju bazena u toku
Foto: Gradske info / screenshot
Pripreme za izgradnju bazena u toku

Kao prednost života u Futogu navode činjenicu da je centar Novog Sada na svega 15 minuta udaljenosti, a mir i priroda uz Dunav su nešto što ne bi menjali za gradsku gužvu.