SPEKTAKL U SREMU U PRESKAKANJU PREPONA: Prijavljeno 60 konja i jahača iz 12 klubova, obezbeđen nagradni fond od 185.000 dinara!
Foto: Balkan equestrian photography

konjički sport

SPEKTAKL U SREMU U PRESKAKANJU PREPONA: Prijavljeno 60 konja i jahača iz 12 klubova, obezbeđen nagradni fond od 185.000 dinara!

Ostali sportovi -

Kasač čiji je odgajivač poznati beogradski advokat Tomislav Višnjić, trči na hipodromu "Solvala" u Stokholmu na dan čuvenog Elitlopeta, sportskog top događaja u Švedskoj!

Za vikend će se u konjičkom centru "Horsland", između sremskih sela Deč i Šimanovci, održati sedma revijalna manifestacija u preskakanju prepona "Rajd end Šajn". Na programu su četiri utakmice u subotu (početak u 10 časova) i pet u nedelju (9.30). Po rečima Nine Vukoje, predsednice Konjičkog saveza Beograda, obezbeđen je nagradni fond od 185.000 dinara.

Prijavljeno je do sada 60 konja i jahača iz 12 klubova iz Srbije. Planirane su dečije likovne radionice za decu uzrasta 7-10 godina od 11 časova. U subotu od 12.30 časova predviđeno je takmičenje na konjićima na štapu za decu do 12 godina u saradnji sa poni kutkom. Za decu biće organizovano i besplatno jahanje konja.

rajd end šajn
foto: Balkan equestrian photography

Tokom manifestacije biće i degustacija vina, a u subotu od 17 časova je na programu "Rajders parti" sa živom muzikom i svi posetioci su pozvani da ostanu i uživaju u zabavnom delu. Pored novog predsednika Saveza za konjički sport Srbije za olimpijske i FEI discipline (SKSS-OFD) Srđana Ćorića, prvog čoveka KC Horsland, velike zasluge za spektakularne revije preponaša u Sremu pripadaju Nini Vukoje i Katarini Pavićević, notarki iz Surčina, koje su i aktivne takmičarke.

Ovo je sedma po redu manifestacija u organizaciji Sportskog udruženja za unapređenje srpskog konjičkog sporta Rajd end Šajn, a več četvrtu godinu se organizuju i prateće manifestacije. Još dve revije su planirane u ovoj godini, u julu i krajem avgusta. Za vikend sude Branko Nikolić, Milana Dudić i Nataša Pavlović.

Lepa vest dolazi i iz kasačkog sporta: pet godina star kasač, oždrebljen i odgojen u Srbiji, Spinal Tap A.T. trčaće na hipodromu "Solvala" u Stokholmu na dan jedne od najvećih trka na svetu Elitlopet, u nedelju 29. maja. Inače, radi se o ubedljivo najvećem spektaklu u konjičkom sportu u Švedskoj. Odgajivač ovog kasača, poznati beogradski advokat Tomislav Višnjić, svakako ima mnogo razloga da bude ponosan.

"Velika čast za nas kao odgajivače rekordera Srbije (1:11,6)", napisao je na svom Fejsbuk profilu Tomislav Višnjić, uz Branislava Jokića, oca NBA superstara i velikog ljubitelja kasačkog sporta Nikole Jokića, svakako najaktivniji član uprave Udruženja za kasački sport Srbije (UKSS). Inače, Višnjić već dugo vodi našu veoma uspešnu trkačku štalu za kasače Animal trejd rejsing tim iz Zmajeva.

Tomislav Višnjić
foto: UKSS

Višnjić je nedavno, na drugom kasačkom sastanku ove sezone u Subotici imao razloga za zadovoljstvo, jer je pet godina stara kobila Sara Von A.T. sa izvanrednim vozačem Brankom Skenderovićem prošla prva kroz cilj u šampionatu Srbije za grla od tri do 15 godina (1600 metara, autostart, 100.000 dinara), ispred prošlogodišnjeg pobednika, osmogodišnjeg kastarata Iaga d`Amorea (Andor Vereb) i godinu dana mlađeg kastrata Alfa Varenea (Dragan Prćić). Pobedničko vreme 1:15,4 prosečno po kilometru. Višnjiću je pehar uručio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, a bila je tu i članica gradskog veća zadužena za sport i omladinu Nataša Aleksić.

Zanimljivo je da će u Subotici u subotu biti održana jubilarna deseta manifestacija "Vojvođanski galop". Program počinje tačno u podne, a finalna galopska trka je na programu u 18.30 časova. Pored galopskih, biće održane i tri kasačke trke, kao i parada mladih vojvođanskih čikoša i defile zaprega.

Priplodna kobila Novosađanina Slobodana Petrovića apsolutni šampion sajma

U Novom Sadu je završen 89. međunarodni poljoprivredni sajam. Komisija za ocenjivanje kvaliteta konja je radila u sastavu: dr Ljuba Štrbac (predsednik), poznati veterinar iz Beograda Bora Jovanović i inženjer Damir Jakšić, državna ergela Đakovo i Lipik. sekretar je bila Brankica Kozomora sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.

Veliki šampionski pehar Novosadskog sajma sa titulom apsolutnog šampiona pripao je za priplodnu kobilu 14 Vera VII, Slobodanu Petroviću iz Novog Sada, kome je dodeljen šampionski pehar i za priplodnu kobilu 50 Gaetana I. Od ukupno 85 konjskih grla na sajmu, prodato je samo jedno, za 14.000 evra!

Tešićev Elijano poslednji na Lonšanu

Trogodišnji ždrebac Elijano, koga je potkraj prošle godine iz Beograda u Pariz odveo Slobodan Tešić, konjar sa Čukarice i bivši predsednik samoproglašenog Džokej kluba iz Beograda, zauzeo je poslednje 14. mesto na čuvenom pariskom hipodromu Lonšan u trogodačkoj trci (2100m, trava, 55.000 evra). O Elijanu brine trener iz Rima Đanluka Bjetolini na hipodromu Mezon-Lafit, a u sedlu je bio poznati francuski džokej Olivije Peslije. Kvota na Elijana je bila 29.

Bjetolini je i trener šestogodog Vilans Veja, čiji se kao formalni vlasnik vodi njegova supruga Lusila Bjetolini. U jednom trenutku na specijalizovanim italijanskim sajtovima za galop kao trener ovog irskog kastrata je vođena Dragica Nikolić Perović, supruga našeg najboljeg džokeja sa stalnim angažmanom u Koreji Đorđa Perovića. Posle pobede na "engleskom hipodromu" kraj Pariza Sen Klu sredinom maja, u utorak na istom mestu i istoj distanci (1400m, trava, 25.000 evra), bio je deseti od ukupno 16 konja u zahtevnoj handikap trci, sa džokejem Arturom Moseom.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track