AMERI O RUSKOM NAPRETKU U DONBASU: Rasporedili su 110 taktičkih grupa, ali napredovali malo! Rusi sada uče iz iskustva! VIDEO
Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia, Profimedia

ministarstvo odbrane SAD

AMERI O RUSKOM NAPRETKU U DONBASU: Rasporedili su 110 taktičkih grupa, ali napredovali malo! Rusi sada uče iz iskustva! VIDEO

Planeta -

Uprkos ogromnoj brojčanoj prednosti, ruske snage koje su napale region Donbas u Ukrajini ostvarile su samo „postepeni napredak“, rekao je visoki zvaničnik odbrane SAD.

Rusija je rasporedila 110 operativnih bataljonskih taktičkih grupa u Ukrajini, rekao je zvaničnik. Većina je na jugu, a preostale grupe su podeljene i bore se u regionu Donbasa. Čak i sa velikim brojem trupa, zvaničnici kažu da su ruske snage ostvarile male uspehe, kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ovi dobici su nadoknađeni dobitkom Ukrajine na drugim ratištima, posebno oko Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini.

Ruski rat protiv Ukrajine traje 92. dan, a strategija Rusije se razvija, rekao je zvaničnik. U početku su ruske snage imale za cilj da zauzmu prestonicu Ukrajine, Kijev, i smene demokratski izabranu vladu. Očekuje se da će tri krila ruske vojske brzo prestići ukrajinsku vojsku. Jedno krilo je napalo sa severa; drugo je napalo Krim, a treće krilo se stisnulo sa istoka. „Pa, to nije uspelo“, rekao je zvaničnik. „Dakle, počeli su da pokušavaju da otcepe ceo region Donbasa izlazeći južno od Harkova i severno iz Mariupolja.

Ni u tome Rusi nisu mnogo napredovali i sada su prešli na drugi cilj. Oni pokušavaju da otrgnu krajnje istočne provincije Ukrajini, rekao je zvaničnik. Borba je teška i teška, a promena terena i cilja znači promenu taktike na bojnom polju, što dovodi do povećanog značaja vatre na daljinu.

Nacije pružaju Ukrajini kapacitete koji su joj potrebni za borbu protiv osvajača. Od 108 haubica M-777 koje su zemlje obećale Ukrajini, 85 sada koristi ukrajinska vojska, rekao je zvaničnik. Ovi topovi ispaljuju neke od 190.000 granata kalibra 155 mm koje su već prebačene u Ukrajinu.

Nacije su takođe isporučile devet helikoptera Mi-17 i 73 odsto bespilotnih letelica Svitchblade. Svaki dan stiže sve više opreme, a to pokriva sve od oklopnih transportera i obroka do sanitetskog materijala i protiv-artiljerijskih radara i još mnogo toga.

Rusi imaju velike snage sa mnogo mogućnosti, ali ukrajinska vojska se više nego drži. Ukrajinci su odvratili Ruse od kapija Kijeva, a Ruse potiskuju preko granice u Harkovu i oko njega.

Ruska taktika i doktrina pomažu i Ukrajincima. „[Rusi] pokušavaju da prevaziđu neke od izazova koje su imali -- komandu i kontrolu, održavanje logistike, manevar“, rekao je zvaničnik. „Ali, uglavnom, ono što vidimo da rade, to je više lokalizovani napor. Oni koriste manje jedinice da idu za manjim ciljevima u pristupu više po komadima.“

Ali ruska taktika nije evoluirala tokom 92 dana borbe. „Oni to i dalje rade na prilično doktrinalan način – koristeći artiljerijsku vatru unapred, a zatim, a zatim pomeraju jedinice tek nakon što osete da su dovoljno omekšali metu“, rekao je on. „Ali… oni imaju brojke na svojoj strani, pa zato mislim da nastavljamo da vidimo ovaj inkrementalni napredak“.

Od početka ruske invazije, vojni zvaničnici su rekli da očekuju da obe strane uče iz iskustva i da se razvijaju. Iako Ukrajinci imaju: „Mi zapravo ne vidimo mnogo inovativnih, kreativnih načina kretanja prema ciljevima [Rusi]. To je prilično isti doktrinarni pristup koji su oni koristili u prošlosti“, rekao je zvaničnik.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track