BiH

"VRS i njeno ratno Vazduhoplovstvo časno obavljali sve zadatke"

"VRS i njeno ratno Vazduhoplovstvo časno obavljali sve zadatke"
Foto: Dražan Pozderović / Arhiva | "VRS i njeno ratno Vazduhoplovstvo časno obavljali sve zadatke"

BANJALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da su Vojska Republike Srpske i njeno ratno Vazduhoplovstvo i Protivvazdušna odbrana (ViPVO) časno obavljali sve zadatke i odbranili Republiku Srpsku i da je zahvalan svima koji su učestvovali u formiranju VRS.

"Ne smijemo zaboraviti one koji su dali živote za odbranu vjekovnih ognjišta, a bila mi je čast da budem na ovom aerodromu s elitom Vojske Republike Srpske", rekao je Dodik u Mahovljanima, na obilježavanju 30 godina od formiranja ViPVO.

Dodik je istakao da je Republika Srpska stvorena i odbranjena u nemogućim okolnostima, ali je ukazao i da su danas suočeni sa izazovima i da brane Republiku Srpsku, jer smo svoji na svome.

On je naglasio da je sinonim za slobodu Republika Srpska. "Počeli smo te 1992. godine stvarati nezavisnu državu. Zato ne želimo i ne damo da nam se u BiH oduzimaju nadležnosti zagarantovane Dejtonskim mirovnim sporazumom", rekao je Dodik novinarima.

Srpski član Predsjedništva BiH je naglasio da neće kalkulisati u odbrani Republike Srpske jer je, kako je ocijenio, ona zavjet.

"U BiH je nemoguće postići dogovor. Stajati na braniku Republike Srpske danas je teže nego u ratu kada smo bio na ovom aerodromu", rekao je Dodik.

On je ponovio da ne smiju biti zaboravljene ni važne odluke niti ljudi koji su stvarali Republiku Srpsku.

"Nastaviću da se borim za Republiku Srpsku. Boriću se za njena prava zagarantovana Dejtonom i neka živi sjećanje na naše heroje", naveo je Dodik čestitajući 30 godina od formiranja ViPVO Vojske Republike Srpske.

Nekedašnji general ViPVO Božo Novak rekao je da je na današnji dan ViPVO izdao prvi borbeni zadatak. "Nismo bili agresori, nego smo branili vjekovna ognjišta", istakao je Novak.

On je podsjetio da su piloti aviona tokom rata izvršili 1.357 borbenih naleta, dok su helikopterske jedinice imale više od 5.000 letova. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije