Koliko novca Englezi izdvajaju za odeću? 1Foto: Radenko Topalović

Na današnji dan, pre 110 godina, list Mali žurnal pisao je o svotama novca koje su Englezi izdvajali za svoju odeću.

Prema pisanju ovog lista, jedan engleski časopis raspitivao se o muškim odelima kod najistaknutijih firmi sa pitanjem: „Koliko jedan Englez, razume se iz najboljeg društva, godišnje izdaje za odelo?“

U odgvorima koji su stigli ovom časopisu, a koje je preneo Mali žurnal, navodi se da „jedan otmen Englez, izdaje na odelo godišnje minimum 2.000 dinara što je dosta skromno“.

Koliko novca Englezi izdvajaju za odeću? 2
Foto: digitalna.nb.rs

„Jedan od krojača, koji liferuje aristokracijia, odgvorio je da je godišnje potrebno 14.000 dinara za odela. Jedan džentlmen treba da ima oko 40 odela za ulicu, a isto toliko odela i za sport, kao i osam odela za društvo“, piše u tekstu.

List je dalje naveo da se kod Engleza nije mogla naći kravata jeftinija od 12 dinara, kao i da je „tuca“ džepnih marama koštala 200 dinara, a „tuca“ čarapa 100. Osim toga, Mali žurnal je skrenuo pažnju i na cene šešira.

„Kralj Eduard, koji je u svoje vreme važio kao najbolje odeven čovek u Engleskoj, platio je jedan panama šešir 1.500 dinara, dok je Žan de Reska, čuveni tenorist, svoj panama šešir platio 2.400 dinara. Najskuplji muški šešir bio je onaj, što ga je general Grant godine 1882. u Meksiku dobio na poklon“, stajalo je u tekstu Malog žurnala uz napomenu da su troškovi za izradu ovog šešira iznosili 6.000 dinara.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari