Vesti

0

Vlada Srbije ograničila cenu šećera za sva pakovanja

Autor: IG

Izvor: Beta

Vlada Srbije ograničila cenu šećera za sva pakovanja

Izvor: pixabay

Vlada Srbije usvojila je danas izmenjenu i dopunjenu Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, kojom se ograničava maloprodajna cena kristal šećera za sva pakovanja.

Ograničenje cene kristal šećera u pakovanju od jednog kilograma ostaje 89,99 dinara, navedeno je u saopštenju.

Obrazloženo je da se Uredba donosi u cilju zaštite tržišta, a zbog naglog skoka cena kristal šećera u većim pakovanjima, imajući u vidu da je ograničena samo cena pakovanja od jednog kilograma.

Zbog velike razlike u ceni povećana je tražnja za pakovanjima od jednog kilograma i često ga nema u maloprodajnim objektima.

Uredbom se propisuje da trgovci na veliko kristal šećer moraju distribuirati u trgovinu na malo u roku od 15 dana.

Vlada Srbije usvojila je i odluku o privremenoj zabrani izvoza drvnih sortimenata od bitne važnosti za Srbiju, koja ća važiti 60 dana.

Kako je precizirano, zbog  povećanog izvoza u prethodnim godinama i povećane tražnje za ovom vrstom ogreva na svetskom tržištu, nestašica ovih sortimenata najviše se odrazila na proizvođače peleta i ogrevnog drveta.

Članovi vlade doneli su odluku kojom se privremeno smanjenje akciza na olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja produžava do 30. juna ove godine.

Nevedeno je da je odluka doneta radi redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana i privredne stabilnosti, a imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu i njenu tendenciju daljeg rasta koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji.

 

Matić: Ograničene cene šećera u svim pakovanjima radi zaštite tržišta i građana

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić pozdravila je današnju odluku vlade Srbije o donošenju Uredbe o izmenama i dopunama Uredbe o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, kojom se ograničava cena šećera za sva pakovanja, radi zaštite tržišta i građana.

"Izmene smo doneli u cilju zaštite našeg tržišta, odnosno naših građana, budući da je došlo do povećane potražnje za pakovanjima šećera od jednog kilograma od strane proizvođača i ugostitelja usled razlike u ceni u odnosu na veća pakovanja", rekla je Matić, saopštilo je ministarstvo.

Uredbom se ograničava maksimalna maloprodajna cena kristal šećera po kilogramu, u svim pakovanjima, koja ne sme prelaziti 89,99 dinara.

Takođe, ograničava se i maksimalna proizvođačka cena kristal šećera, u pakovanjima od jednog kilograma, pet kilograma i 10 kilograma, koja ne sme prelaziti 73 dinara po kilogramu, i maksimalna proizvođačka cena kristal šećera za sva ostala pakovanja, koja ne sme prelaziti 81 dinar po kilogramu.

Kako je navedeno, vlada Srbije je usvojila i Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih drvnih sortimenata od bitne važnosti za Srbiju, koja se odnosi na drvne sortimente za proizvodnju čvrstih goriva na bazi biomase na domaćem tržištu.

Cilj donošenja ove Uredbe je sprečavanje nestašice ovih proizvoda, odnosno ublažavanja posledica nestašice nastale usled povećanog izvoza i potrebe stanovništva za povećanim snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu energenata.   

 

Vulin: Pojačaćemo kontrolu da bismo sprečili nelegalan izvoz šećera iz Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin saopštio je danas da će policija pojačati kontrolu da bi se sprečio nelegalni izvoz šećera iz Srbije.

"Policija će pojačati i kontrolu robnih rezervi, a podsećam da su i podnete odgovarajuće krivične prijave protiv lica koja su vršila malverzacije sa pšenicom i kukuruzom i drugim osnovnim namirnicama iz Republičke direkcije za robne rezerve", rekao je Vulin, a preneo njegov kabinet.

On je istakao da će policija vršiti kontrolu, u saradnji sa poreskom, tržišnom i carinskom inspekcijom i drugim nadležnim službama.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR